Članice Saveta bezdenosti zahtevaju prekid vatre u Siriji

Izvor: B92, 14.Feb.2020, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članice Saveta bezdenosti zahtevaju prekid vatre u Siriji

Četiri evropske zemlje, članice Saveta bezbednosti UN, zatražile su u petak uveče neposrednu obustavu ofanzive u sirijskoj provinciji Idlib.

Države su iznele zahtev nakon nezvaničnog hitnog sastanka tog organa UN održanog na zahtev SAD.

"Zahtevamo da sirijske vlasti i njihovi saveznici odmah okončaju vojnu ofanzivu i sprovedu trajno primirije, garantuju zaštitu civila i u potpunosti poštuju međunarodno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << humanitarno pravo", navodi se u zajedničkoj deklaraciji.

Potpisnice deklaracije su Estonija, Belgija i Nemačka, koje su nestalne članice Saveta bezbednosti UN, kao i Francuska koja je stalna članica. Deklaraciji se pridružila Poljska koja je bivši član tog organa UN-a.

Diplomatski izvori saopštili su da na sastanku nije bilo pokušaja postizanja zajedničke deklaracije 15 zemalja članica Saveta bezbednosti UN zbog eventualnog protivljenja Rusije koja podržava sirijske vlasti u ofanzivi u Idlibu.

"Ne može biti vojnog rešenja za sirijski konflikt", dodaje se u deklaraciji evropskih zemalja kojoj se nije pridružila Velika Britanija, još jedna evropska zemlja koja je učestvovala na sastanku, a koja je nedavno napustila članstvo u Evropskoj uniji.

Diplomatski izvori naveli su da su Velikoj Britaniji date instrukcije da se u UN neko vreme ne pridružuje drugim evropskim zemljama u nekim aktivnostima.

Prema podacima UN, od početka ofanzive u Idlibu u decembru, raseljeno je više od 800.000 ljudi.

Idlib je pretežno pod kontrolom džihadističke grupe Hajat Tahrir al Šam i drugih pobunjenika. Vlasti koje kontrolišu oko 70 odsto sirijske teritorije, saopštile su u nekoliko navrata da su rešene da povrate kontrolu i nad Idlibom.

Snage sirijskog predsednika Bašara el Asada uz podršku ruskog ratnog vazduhoplovstva od 16. decembra su pojačale bombardovanje tog područja dok se na tlu vode borbe s džihadistima i pobunjenicima, uprkos ranije najavljenom primirju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.