Član britanskog parlamenta kritikuje kolege zbog objavljivanja materijala „Glasa Rusije“ o Siriji

Izvor: Vostok.rs, 07.Sep.2013, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Član britanskog parlamenta kritikuje kolege zbog objavljivanja materijala „Glasa Rusije“ o Siriji

07.09.2013. -

Konzervativni britanski članovi parlamenta su nedavno uputili kritiku svojim kolegama iz opozicije zbog toga što su objavljivali publikacije „Glasa Rusije“ o ratu u Siriji na tviteru. Svoj stav je u intervjuu za „Glas Rusije“ objasnio Bruks Njumark, član britanskog parlamenta od 2005. godine i stručnjak za ekonomiju i politiku na Bliskom istoku.

Kakvu korist bi Asadova vlada imala od primene hemijskog oružja? Ona je ionako kontrolisala situaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << na bojnom polju, a hemijski napad je bio lokalni i ništa nije promenio. Šta Vi mislite?

- Sam rat je iracionalan, a do ovog konkretnog napada je došlo po završetku muslimanskog posta, odmah nakon što je opozicija napala kolonu koja je pratila porodicu Bašara Asada. Odbranom Damaska rukovodi Asadov brat Maher. Čini mi se da je on ovaj napad doživeo kao strašnu uvredu i bez obzira na prisustvo inspektora UN u zemlji rekao je sebi: „Uradiću ono što treba da uradim.“ Vi i ja smo ljudi koji razmišljaju apsolutno racionalno i ovakvu reakciju bismo smatrali nelogičnom. Međutim, kao što sam već rekao, Bašar Asad i njegova porodica su daleki od racionalnosti.

Rusiju ste nazvali glavnim Asadovim saveznikom. Međutim, nije samo Rusija protiv intervencije, već još desetak zemalja.

- Suprotan stav zauzima 190 zemalja, vi ste u manjini, možda zajedno sa Severnom Korejom, Iranom, Kinom i drugima. Nažalost, u ovom konfliktu ste izabrali stranu koja nema moralnu nadmoć. Veoma bih želeo da Rusija u ovom konfliktu igra konstruktivniju ulogu. Gajim ogromno poštovanje prema Sergeju Lavrovu i smatram ga vrlo pametnim čovekom.

Da li je istina da ste kritikovali članove parlamenta iz opozicije zbog toga što su objavljivali publikacije „Glasa Rusije“ o ratu u Siriji na tviteru?

- Smatram da Vaš portal novosti daje vrlo široku sliku događaja. Međutim, na moju žalost, objavljujete dezinformacije koje šire Putin i Asad. Oni negiraju učestvovanje vlade u hemijskim napadima koji su se desili pre deset dana i za sve krive opoziciju. Po mom mišljenju, to je apsolutno amoralno.

Bruks Njumark je takođe prokomentarisao stanje stvari u Iraku:

- Ne bih želeo da diskutujem o Iraku. Zanimljivije mi je ono što se dešava upravo sad. Nemojte mešati ova dva događaja. Irak je potpuno druga stvar u koju nije trebalo da se mešamo.

Zašto treba verovati jednim medijima koji su u onom ratu širili laži američke vlade i prihvatati s poverenjem njihove informacije odbacujući podatke drugih medija koji zauzimaju drugačiji stav u vezi sa sirijskim pitanjem?

- Tada još nisam bio član parlamenta, zato mogu da govorim samo o onome što se sad dešava. Po mom mišljenju, Bler je „korigovao“ podatke obaveštajne službe što je dovelo do nepravilne odluke upuštanja u irački rat. Tu se s vama slažem. Uzgred rečeno, Irak nije posedovao oružje za masovno uništavanje.

Hemijski uzorci su upravo poslati u švedsku laboratoriju. Možda treba pričekati s konačnom odlukom i sve temeljno proveriti?

- Mislim da se to upravo sad i radi. Čini mi se da UN, kao prvo, žele da se uvere u to da je zaista upotrebljeno hemijsko oružje. Kao drugo, sad se ispituje koje hemijsko jedinjenje je to bilo. Bilo mi je drago kad sam saznao da se time ne bave samo Britanija, već i Francuska i SAD, koje samostalno ispituju uzorke tajno iznete iz Sirije. Zato sam i tu s vama solidaran.

Videli smo kakav je rezultat vojnih kampanja na primeru Avganistana, Iraka i Libije. Da li mislite da se sad tamo bolje živi?

- Odgovor na Vaše pitanje će najverovatnije biti „ne“. Mislim da se za većinu sve promenilo nagore. Međutim, pre bih ovaj konflikt uporedio s balkanskom krizom, s Bosnom i Kosovom gde je došlo do humanitarne katastrofe. Ne treba mešati ove dve situacije samo zbog našeg prisustva i geografske blizine Sirije i Iraka. Čini mi se da se tamo takođe zapaža humanitarna kriza i UN su jednostavno dužne da se umešaju i da zaštite ljude. Ako UN ne reše ovaj zadatak zbog Rusije i Kine koje su UN blokirale svojim vetom, kao i u slučaju balkanske krize, moraćemo da tražimo drugi način da rešimo ovo humanitarno pitanje.

Hvala Vam na tome što ste našli vremena da izložite svoje misli. Ali, molim Vas, dozvolite kolegama da dele s drugima naše publikacije u tviteru.

- Jednostavno mi je veoma žao što su delili s drugima samo ono što ste Vi pisali i nisu slušali argumente naše strane. Verujem u slobodu govora i smatram da je Vaša kompanija učinila neverovatno mnogo za slobodu govora. U tome Vas podržavam.

Jevgenij Suhoj,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.