Cihadisti beže iz zatvora, Kurdi poručuju da je Islamska država oživela

Izvor: RTS, 13.Okt.2019, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cihadisti beže iz zatvora, Kurdi poručuju da je Islamska država oživela

Nakon turskih napada na Siriju, članovi porodica boraca Islamske države u kampu el-Hol na severoistoku zemlje pokušavaju da pobegnu, javlja "Si-En-En". Kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) navode da je napad Turske na severu Sirije oživeo Islamsku državu i pozivaju savezničke zemlje koje su pomogle u borbi protiv džihadista da zaustave turski vazdušni napad.
U El-Holu trenutno živi oko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 70.000 ljudi, uglavnom članova porodica boraca Islamske države, a snimci koji se pojavljuju pokazuju haotično stanje u kampu pod jurisdikcijom kurdskih snaga.

Komandant kurdskih Sirijskih demokratskih snaga Mervan Kamislo rekao je da je u kampu došlo do "neposlušnosti civila" i da zatvorenici pokušavaju da napadnu čuvare.
Do nemira je došlo nakon upozorenja SDF-a, glavnog američkog partnera u borbi protiv Islamske države, da će vojni napadi Turske na severoistočnoj granici Sirije otežati kontrolu terorista u zatvorima i članova njihovih porodica u kampovima.
Petorica boraca Islamske države pobegla je iz zatvora "Navkur", nakon što je Turska juče ispalila minobacače u blizini tog zatvora.
"Postoji stvarna opasnost da vam situacija izmakne iz ruke", rekao je Mustafa Bali, portparol SDF-a, optužujući Tursku za puštanje zatvorenika Islamske države kao deo njihove strategije.
"Turska invazija oživela Islamsku državu"
Kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) kažu da je napad Turske na severu Sirije oživeo Islamsku državu i pozivaju savezničke zemlje koje su pomogle u borbi protiv džihadista da zaustave turske vazdušne napade.
Zvaničnik SDF-a Redur Kselil izjavio je na konferenciji za medije da SDF nastavlja saradnju sa koalicijom koju predvode SAD u borbi protiv Islamske države, iako se sada mora suočiti i sa napadom Turske na severu Sirije.
"Turska invazija više ne preti oživljavanju Islamske države, već ih je oživela i aktivirala je svoje ogranke u Kamishli, Hasaki i drugim oblastima", rekao je Kselil, podsećajući na eksplozije automobila bombe u oba grada proteklog dana.
"Još uvek sarađujemo sa međunarodnom koalicijom u borbi protiv ID. Sada se borimo na dva fronta, jedan protiv turske invazije i drugi protiv islamista",  dodao je Kselil.
Rekao je da su borci SDF-a, koji su četiri godine štitili koalicione snage Sirije, sada "mučeni turskim ratnim avionima u očima svojih saveznika", za koje je dodao da su ih "iznenada i bez upozorenja napustili".
Ovo je jasna aluzija na povlačenje američkih trupa sa dela sirijske granice koji je sada ciljala Turska, dodao je Kselil.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džihadisti beže iz zatvora, Kurdi poručuju da je Islamska država oživela

Izvor: RTS, 13.Okt.2019

Oko 785 žena povezanih sa Islamskom državom i njihove dece pobeglo je iz kampa koji su čuvale snage sirijskih Kurda na severu zemlje, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji. Kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) navode da je napad Turske na...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.