Bundesver markirao cilj – civili stradali

Izvor: Deutsche Welle, 01.Apr.2017, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bundesver markirao cilj – civili stradali

U vazdušnom napadu zapadne Koalicije na ciljeve u Siriji, 27. marta ove godine pogođena je zgrada u kojoj je stradalo najmanje 33 civila. Nemački avioni su markirali cilj.

Poslednjih meseci, otkako je Alep vraćen u ruke sirijske vlade, nemački mediji o događajima u Siriji izveštavaju samo sporadično. Vesti o civilnom žrtvama u toj zemlji nalaze put do čitalaca uglavnom kada odgovornost za njihovo stradanje može da se pripiše Rusiji. No, prema izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << nevladine organizacije Ervors.org, zapadna koalicija je od septembra 2014. odgovorna za smrt više od 1.400 civila samo u toj zemlji (zajedno sa Irakom za više od 2800 civila). Taj broj je samo „najniža procena", a ta primedba se odnosi i na podatke o broju vazdušnih napada „Anti-IS-koalicije" od avgusta 2014 – ona je izvela 19.327 napada u kojima je bačena i ispaljena 72.771 bomba ili raketa.

Sada se do medija probila vest o tome da je u vazdušnom napadu zapadne Koalicije na jednu školu u Mansuri kod Rake poginulo najmanje 33-oje civila (već u zavisnosti od izvora, navode se brojke između 33 i 420 ljudi), a među žrtvama su i žene i deca. U tom napadu su indirektno učestvovali i nemački izviđački avioni tipa Tornado – oni su zaduženi za obaveštavanje borbene avijacije Koalicije o lokacijama na kojima se nalaze neprijateljski borci. Nemačka vlada je dosad preko svojih portparola o stradanjima civila u vazdušnim napadima zapadne Koalicije govorila kao o „pojedinačnim" slučajevima i „nezgodama", a o ruskim vazdušnim akcijama kao „namernim" i „ciljanim" napadima na civile. No, mimo priče o „dobrim" i „lošim" bombama, sada je svakako potrebno utvrditi odgovornost Bundesvera za stradanja civila u Siriji.

Vlade sve negiraju i umanjuju

Trenutno najviše civila gine u vazdušnim napadima Koalicije u iračkom gradu Mosulu. I to svakodnevno. Samo u martu, ti napadi su tamo odneli oko 1.500 civilnih žrtava, najviše 17. marta u napadu na jednu stambenu četvrt u kojoj su se nalazile izbeglice, i 26. marta, kada je u napadu Koalicije na jednu bolnicu ubijeno 85 civila.

Mosul, 27.03.2017.

Kada je reč o poslednjem napadu u Mansuri, vojska SAD je do sada saopštila samo da nema indicija da su u njemu pogođeni civili. dodaje se da je bombardovana zgrada u kojoj su se sastali visoki funkcioneri terorističke mreže Al Kaida. Ali, najavljena je i dalja istraga ovog slučaja. Nemačko ministarstvo odbrane „iz razloga tajnosti" nije htelo da potvrdi da je ovaj napad izveden; jedan portparol je izjavio: „O konkretnim podacima i ciljevima se ne izjašnjavamo". On je dodao i da u rutinske zadatke nemačkih Tornada spada i slikanje mogućih ciljeva napada, te da po slikama ne može da se ustanovi koje osobe se nalaze u fotografisanim objektima, kao i da je najviši cilj vojske – zaštita civila.

400.000 mrtvih kasnije – odustajanje od Obaminog cilja?

Čitava priča o ratu u Siriji se nalazi na pragu preokreta jer se po izjavama nekih visokih funkcionera SAD može zaključiti da ta zemlja odustaje od pokušaja svrgavanja sirijskog predsednika Bašara al Asada – i to posle šestogodišnjeg rata koji je zvanično počela 18. avgusta 2011 sa predsednikom Barakom Obamom i u kojem je do kraja 2016. stradalo oko 400.000 ljudi (prema podacima opunomoćenika UN Stafana de Misture). Juče (30.3.) je ministar spoljnih poslova SAD Reks Tilerson u Ankari na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, na pitanje novinara „Treba li Asad da ostane ili da ode" odgovorio: „Mislim da će sirijski narod odlučiti o statusu i dugoročnom statusu predsednika Asada". A ambasadorka SAD u UN, Niki Hejli je, kako Rojters navodi, „pred manjom grupom novinara", rekla: „Biramo naše bitke i kada to pogledamo, mi menjamo prioritete, a naš prioritet nije da još duže ostanemo tamo i da se fokusiramo na zbacivanje Asada".
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DW: Bundesver markirao cilj " civili stradali

Izvor: B92, 01.Apr.2017

U vazdušnom napadu zapadne Koalicije na ciljeve u Siriji, 27. marta ove godine pogođena je zgrada u kojoj je stradalo najmanje 33 civila...Nemački avioni su markirali cilj, piše "Dojče vele"...Poslednjih meseci, otkako je Alep vraćen u ruke sirijske vlade, nemački mediji o događajima u Siriji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.