Bundestag poručio: AfD je produžena ruka Kremlja

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 00:50

Bundestag poručio: AfD je produžena ruka Kremlja

Predstavnici Bundestaga iz redova Zelenih, liberala i demohrišćana upozorili su na opasnost od ruske špijunaže preko predstavnika desničarskog AfD-a.

"Za AfD, prava alternativa Nemačkoj je zapravo autokratska Rusija", rekao je političar Zelene stranke Konstantin fon Noc i predsednik Odbora za parlamentarnu kontrolu.

On je objasnio da predstavnici AfD-a pokazuju "ne samo ideološku već i konkretnu prisnost” sa diktaturama i režimima poput Kine, Rusije, Sirije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili onog u Severnoj Koreji.

Fon Noc je izrazio zabrinutost da predstavnici kroz rad brojnih organa i bez prethodnih bezbednosnih provera, koje se praktikuju za državne službenike u osetljivim oblastima, imaju pristup tajnim informacijama.

"To utiče ne samo na komitet za odbranu već i na druga radna tela Bundestaga, takođe u svetlu moguće špijunaže", rekao je fon Noc.

Portparol Hrišćansko-demokratske unije (CDU) za odbranu i politička pitanja Roderih Kisveter kaže da je AfD "produžena ruka Rusije u Nemačkoj".

"Ne možemo isključiti da poslanici AfD-a ili njihovi zaposleni koji imaju pristup poverljivim informacijama ne prenose te informacije dalje", rekao je Kizeveter.

Najnovija rasprava oko AfD-a pokrenuta je nakon što je Ustavni sud zaključio da Omladina AfD-a "postupa na očigledan neustavan način". Istovremeno, predsednik omladine AfD-a Hanes Gnauk je član osetljivog odbora za odbranu Bundestaga.

Početkom februara, predstavnik AfD-a otpustio je jednog od svojih radnika zbog njegovih proruskih aktivnosti.

Pored toga, agent nemačke obaveštajne službe (BND) koji je optužen za špijuniranje u korist Rusije, kaže Fon Noc, održava bliske veze sa AfD.

Političari iz drugih partija takođe su u više navrata kritikovali česta putovanja članova AfD-a u Rusiju nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.