Bugarski proizvođači pšenice protestuju zbog smanjena subvencija

Izvor: Southeast European Times, 07.Dec.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarski proizvođači pšenice protestuju zbog smanjena subvencija

Traktori pristižu u Sofiju na protestu poljoprivrednika zbog smanjenja subvencija. U vestima iz biznisa još: Sirija suspendovala svoj sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, a nemački proizvođač automobilskih komponenti GmbH ulaže u Srbiju.

07/12/2011

Više od 170 traktora pristiglo je u Sofiju u ponedeljak (5. decembra) u okviru protesta bugarskih proizvođača pšenice zbog smanjenja subvencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << koje je predviđeno nacrtom budžeta za 2012. godinu. Proizvođači su organizovali mitinge u centru grada u utorak i u sredu. Prošle nedelje blokirali su bugarsku granicu sa Rumunijom i Turskom, zbog čega postoji zabrinutost da susedne zemlje zatraže naknadu štete.

***

Posle dugog čekanja MMF je u ponedeljak (5. decembra) konačno pustio tranšu od dve milijarde evra paketa finansijske pomoći Grčkoj vrednog ukupno 110 milijardi, pa je tako ukupno isplaćeni iznos do sada dostigao 20.3 milijarde evra.

***

Sirija će suspendovati sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom koji je sklopljen 2007. godine i uvesti tarifu od 30 odsto na sve uvozne proizvode iz Turske, kao i prohibitivne namete na gorivo i teret. Ta odluka je doneta zbog sankcija koje su uveli Turci. Turski ministar za spoljnu trgovinu Zafer Čaglajan odbacio je u ponedeljak (5. decembra) taj potez, rekavši da će naškoditi upravo sirijskim građanima i firmama i pozvao vlasti u Damasku na „zdrav razum“.

***

Nemački proizvođač automobilskih komponenti Robert Boš GmbH saopštio je u četvrtak (1. decembra) svoju zvaničnu nameru da uloži 70 miliona evra u Srbiju. Po planiranom aranžmanu, koji su potpisali predstavnika pomenute kompanije i srpskog ministarstva ekonomije, Boš će sagraditi novu fabriku automobilskih brisača u Pećincima kod Beograda, u kojoj će, u početku, biti otvoreno 60 radnih mesta.

***

Rejting agencija Standards and Purs snizila je dugoročni rejting Bosne i Hercegovine (BiH) za jedan podeok, sa B na B+ 30. novembra, navevši konstantnu zabrinutost zbog političke situacije u toj zemlji. „I dalje je neizvesno da li će postojeći zakonski okvir omogućiti produženje aranžmana privremenog finansiranja na 2012. godinu u slučaju da budžet za 2011 ne bude usvojen do kraja godine,“ saopštila je ta agencija.

***

Crnogorsko ministarstvo ekonomije i nacionalna kompanija za distribuciju električne energije započela je u petak (2. decembra) kampanju sa ciljem ograničavanja upotrebe električne energije zbog nestašica uzrokovanih sušom koja već duže vreme traje. Zbog nepovoljnih klimatskih uslova, lokalne hidroelektrane funkcionišu minimalnim kapacitetom, što je primoralo vlasti na uvoz struje kako bi obezbedili normalno funkcionisanje.

***

Najveća hrvatska naftna rafinerija INA saopštila je u petak (2 decembra) da planira da investira 2.7 milijardi evra u kapitalne projekte do 2015. godine. U INA ističu da će dve trećine investicija biti realizovano u Hrvatskoj.

(Razni izvori -- 30.11. 2011-07.12. 2011.)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.