Broj žrtava hemijskog napada u Siriji porastao na 86

Izvor: N1 televizija, 05.Apr.2017, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj žrtava hemijskog napada u Siriji porastao na 86

Najmanje 86 ljudi, među kojima je 30 dece i 20 žena, poginulo je u jučerašnjem napadu hemijskim oružjem na severozapadu Sirije, saopštila je novi bilans Sirijska opservatorija za ljudska prava. Svetska zdravstvena organizacija i Lekari bez granica navode da preliminarni dokazi pokazuju da je u napadu korišćen nervni gas.

Izvor: N1

Sirijska opozicija saopštila je danas da je sirijska vojska nastavila vazdušne napade na grad Han Šeikun, dan posle napada >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << za koji administracija američkog predsednika Donalda Trampa krivi sirijskog predsednika Bašar el Asada.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su avioni sirijskih vlasti pogodile "veliko skladište pobunjenika kod Han Šeikuna" u kojem su se nalazile otrovne supstance.

Napad je izvazvao osudu međunarodne zajednice dok sirijski predsednik Bašar el Asad demantuje da je njegova vojska koristila "hemijske ili otrovne supstance".

Na amaterskom snimku vidi se trenutak, kada je prema društvenim mrežama, bombardovana gradska bolnica.

Zločin u Kan Šeikunu, stavio je u drugi plan sve druge teme na konferenciji o budućnosti Siriju, koja je u sredu završena u Briselu.

„Važno je da međunarodna zajednica pojača pritisak na sve strane uključene u sukob i na zemlje koje imaju uticaj na učesnike u sukobu. Moraj se ostaviti po strani sve razlike i mora se shvatiti da se ovaj strašni sukob mora okončati“, kaže Antonio Gutereš, generalni sekretar UN-a.

Savet bezbednosti UN održaće večeras vanrednu sednicu o napadu u Siriji, a Rusija je pre početka sednice ocenila kao neprihvatljiv nacrt rezolucije koji su predstavile SAD, Francuska i Velika Britanija u kojem se osuđuje napad.

"Tekst koji je predstavljen apsolutno je neprihvatljiv", rekla je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova i dodala da se u tekstu unapred "određuje krivac".

Na predhodnu verziju rezolucije UN, kojom bi se uvele sankcije režimu u Damasku, Peking i Moskva su uložili veto. Rusija je i saopštila da će nastaviti da pruža podršku snagama sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Američki predsednik Donald Tramp osudio je napad hemijskim oružjem na civile u Siriji, nazivajući taj čin "uvredom za čovečanstvo".

Vašington je pozvao Teheran i Moskvu da urazume Asada: „Ove gnusne radnje Bašara al Asada su i posledica slabosti predhodne administracije. Tačka. Predsednik Obama je još 2012 obećao da će upotreba hemijskog oružja biti crvena linija i ništa. Tačka“, kaže Šon Spajser portparol Bele kuće.

Sve se to događa dok predstavnici 74 zemlje traže u Briselu rešenje za državu iz koje je polovina stanovnika pobegla i koja je skoro sravnjena sa zemljom.

Stepen surovosti u sirijskom ratu je dosegao nepodnošljive razmere, konstatuju nemački mediji. Čak i ako je tačno objašnjenje iz Damaska da su pogođena skladišta hemijskih otrova u rukama pobunjenika, ostaje surovo svedočanstvo o bombardovanju i bolnice u koju su transportovani povređeni.

Boris Džonson: Asad stoji iza napada

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas da "svi dokazi" koje je do sada video u vezi s napadom hemijskim oružjem na severu Sirije sugerišu da je režim sirijskog predsednika Bašara el Asada učinio to "s potpunim znanjem da koristi nelegalno oružje u varvarskom napadu na sopstveni narod".

Džonson je rekao da "ne vidi kako takva vlada može da i dalje ima bilo kakvu legitimnu vlast nad narodom Sirije". Dodao je da bi voleo da "plate" oni koji su krivi za taj napad.

Sirijska opozicija, kao i Vašington, London i Pariz su za napad okrivili Asada, ali je on negirao odgovornost i optužio pobunjenike.

Savet bezbednosti UN danas će održati hitan sastanak povodom tog napada.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Moskva: Sirijci pogodili pobunjeničko skladište toksičkih supstanci

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Apr.2017

Sirijska avijacija pogodila je pobunjičko skladište u kome su se nalazile "toksičke supstance," saopštilo je danas rusko Ministartvo odbrane, dan pošto je sirijska NVO javila da su sirijske vlasti izvele hemijski napad na severozapadu Sirije u kome je prema najnovijim podacima, poginulo najmanje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.