Bliskoistočni nemiri

Izvor: RTS, 26.Mar.2011, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bliskoistočni nemiri

Demonstranti u Siriji zapalili policijsku stanicu i sedište vladajuće partije BAAS, na jugu zemlje. Predsednik Bašar al Asad oslobodio više od 200 političkih zatvorenika i povukao policiju i vojsku sa ulica gradova na jugu zemlje u nameri da smiri nemire. Na jugu Jemena ubijeno šest pripadnika Al Kaide u sukobu sa snagama bezbednosti.

U Deri, na jugu Sirije, za vreme sahrane poginulih na protestima u sredu izbili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su nemiri, a učesnici sprovoda zapalili su obližnju zgradu vladajuće partije Baas i lokalnu policijsku stanicu.

Sahrana „mučenika" je, prema najavama, trebalo je da prođe u mirnoj, ali napetoj atmosferi zbog celokupne situacije u zemlji, gde već 11 dana traju antivladini protesti.

U pokušaju da umiri masovne proteste, predsednik Bašar al Asad je povukao policiju i vojsku sa ulica gradova na jugu zemlje.

Takođe, sirijske vlasti oslobodile su više od 200 političkih zatvorenika, od kojih su većina islamisti, rekao je za Frans pres direktor organizacije za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Londonu Rami Abdelrahman.

"Sirijske vlasti pustile su u petak uveče više od 200 zatvorenika iz Sednaja zatvora, od kojih je velika većina islamista, nakon što je potpisan nalog za njihovo oslobađanje", rekao je Abdelrahman koji je te informacije dobio iz Sirije od advokata i aktivista za ljudska prava.

Osim u Dari sve su masovniji protesti i u Daeli, Damasku, Doumi, Baniasu i Hami, izveštavaju aktivisti za ljudska prava.

U međuvremenu, poziv na "narodni revolt" u svim provincijama Sirije postavljen je na društvenoj mreži Fejsbuk, posle krvavih događaja u zemlji.

Prema sirijskim zvaničnicima, na protestima u petak poginulo je 13 ljudi, uključujući dva vatrogasca i jednog radnika koga su ubili demonstranti, dok su aktivisti za ljudska prava izvestili da je bilans mrtvih najmanje 25 ljudi.

U Jemenu novi sukobi

Nemiri ne prestaju ni u Jemenu. Šest pripadnika Al Kaide ubijeno je u sukobu sa snagama bezbednosti u provinciji Abijan, koja je uporište ekstremističkih grupa na jugu Jemena.

"Militanti Al Kaide otpočeli su u zoru napad na vojnu jedinicu koja je stacionirana u blizini elektrane u Loderu. Vojnici su uzvratili vatru ubivši šest napadača", rekao je izvor iz bezbednosnih struktura za AFP.

Broj žrtava potvrđen je i u bolnici u Loderu gde je rečeno da je u tu ustanovu dopremljeno šest ugljenisanih tela i prebačena jedna osoba sa ranama od vatrenog oružja.

Neki regioni Jemena, naročito na jugu zemlje, sve su manje pod kontrolom centralnih vlasti, posebno posle prebega vojnih vođa koji su okrenuli leđa predsedniku Aliju Abdulah Salehu, koji je na vlasti već 32 godine.

U Mudiji i Mahfadu, selima u provinciji Abijan, pripadnici lokalnih plemena u toku nekoliko prethodnih dana preuzeli su kontrolu nad punktovima snaga bezbednosti čiji su se članovi mirno predali, rekao je jedan lokalni zvaničnik.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.