Bliski Istok: čemu će voditi efekat domina?

Izvor: Vostok.rs, 06.Feb.2011, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bliski Istok: čemu će voditi efekat domina?

06.02.2011. - Egipat, Tunis, Jordan, Jemen, Sirija, Alžir...

Protestne akcije sa zahtevima svrgavanja autoritarnih režima u Tunisu i Egiptu provocirale su efekat domina. Povećava se broj arapskih zemalja, obuhvaćenih mitinzima solidarnosti s učesnicima protestnih akcija u Egiptu. Vlasti Jordana, Jemena, Sirije i Alžira obećavaju reforme, samo da ne bi vatra, koja je nastala u Tunisu i obuhvatila Egipat, prešla i u njihove zemlje.

U Bahreinu je opozicija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << samo u drugom pokušaju uspela da održi u Manami akciju za podršku slobodoljubivih Egipćana. U prestonici Maroka Rabatu su demonstranti bili raspoloženi radikalnije. Oni su vikali: Svi smo Egipćani! Hiljade Egipćana je spremno da umre da bi prevrnulo stranu diktature. U Libanu marševi za podršku ustanka Egipćana takođe se održavaju uz aktivnu podršku islamista. Aktivisti Hizb at-Tahrir – Stranke islamskog oslobođenja pozivaju da se podigne zastava islama i svrgnu tirani. Ništa manje radikalna organizacijak Al-Džamaa al-Islamija traži: Mubarak, idi u Tel-Aviv gde te čekaju! Komentar ruskog ornijentaliste Vladimira Ahmedova:

To je proces koji tek počinje i u Egiptu, i u drugim zemljama tog regiona. U svakoj zemlji on ima svoj specifični karakter. Međutim, arapski narodi su se probudili, odvija se stasanje arapske nacije na pozadini socijalnih revolucija i društvenih potresa. To su jasno demonstrirali događaji u Tunisu, kao i događaji u Egiptu. Ono, što se tamo dešava, obuhvatiće i druge zemlje tog regiona.

Lideri niza arapskih zemalja su primorani da izađu u susret zahtevima političke opozicije. Predsednik Sirije Bašar Asad, naprimer, obećava sprovođenje reformi na svim nivoima. Međutim, u petak, na dan gneva su demonstranti zatražili od njega da svrši s korupcijom, obezbedi slobodu štampe, kao i ukine vanredno stanje, koje je bilo uvedeno 1963. godine zajedno s dolaskom na vlast vladajuće tokom čitavog tog vremena Stranke arapskog socijalističkog preporoda.

Kao što u Tunisu i Kairu, opozicija u Jemenu traži svrgavanje korupcionog i tiranskog režima. Bojeći se eskalacije nasilja, predsednik Ali Abdala Saleh je obećao da neće istaći svoju kandidaturu na izborima 2013. godine. U Egiptu ulica nije prihvatila takvo obećanje. Tamo se masovne akcije sa pozivima ostavke vlade i predsednika održavaju ne samo u Kairu, već i u Aleksandriji, Suecu, Port-Saidu. Međutim, smena premijera Jordanije ne zadovoljava opoziciju. Ona traži raspuštanje parlamenta, sveopšte izbore i formiranje vlade nacionalnog spasa. Islamisti direktno ne istupaju protiv Hašimitske dinastije. Istovremeno njihovi pozivi za uvođenje građanskih sloboda i podređenost vlade parlamentu nisu nešto drugo, već potkopavanje nepokolebljivih osnova kraljevske vlasti.

U Alžiru su vlasti, izgleda, popustile pod pritiskom opozicije, iza koje takođe stoje islamisti. Predsednik zemlje Abdelaziz Buteflika je spreman da ukine vanredno stanje, uvedeno pre 19 godina, pruži svim političkim strankama etar na radio- i TV-kanalima, kao i pravo na demonstracije i protestne mitinge. Pitanje je da li su ta obećanja dovoljna da ne bi tokovi sa Nila poplavili i tu zemlju?

Regulisanje situacije u Egiptu je moguće samo putem dijaloga, - izjavio je šef MIP RF Sergej Lavrov na marginama međunarodne konferencije za bezbednost u Minhenu. Pri tome je on istakao da Moskva nikada nije pozdravljala strahote koje se dešavaju u Egiptu.

Situacija je, svakako, zabrinjavajuća. Ona nije ograničena predelima Egipta ili Tunisa. Sve su situacije različite, ali imaju nešto zajedničko, što moramo da shvatimo i prihvatimo, a to je neophodnost uspostavljanja demokratskih procesa. Treba biti maksimalno pažljiv prema socijalno-ekonomskim potrebama stanovništva. U tome je sigurno ključ za rešenje mnogih problema i sprečavanje mnogih nereda. Svetska zajednica, spoljni igrači moraju da uvažavaju suverena prava bliskoistočnog regiona da vlada sopstvenom sudbinom. Oni ne smeju da se mešaju u unutrašnje poslove, čineći ih prostorom za neke svoje geopolitičke igre.

Prema mišlenju predsednika komiteta Državne dume za međunarodžne poslove Konstantina Kosačova, veoma je važna stabilizacija situacije u Egiptu da bi pre jesenjih predsedničkih izbora bila potpuno jasna politička platforma svake snage koja pretenduje na vlast. Pri tome on smatra da odlazak pod hitno Hosnija Mubaraka pod pritiskom ulice neće svršiti s konfrontacijom, već će je samo produbiti.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.