Bitka za Kobane

Izvor: RTV Pink, 08.Okt.2014, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka za Kobane

Zbog intenzivnih vazdušnih udara u pograničnom sirijsko-turskom gradu Kobane borci Islamske države prinuđeni na povlačenje. U današnjim napadima ubijeno 40 džihadista. Kobane je glavna tačka preko koje radikalni islamisti ulaze u Siriju



Američka vojska je saopštila da je u šest vazdušnih napada u utorak i sredu pogođena Islamska država u blizini sirijskog grada Kobanea, na granici sa Turskom.Italijanska ANSA prenosi saopštenje antirežimske Sirijske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV Pink << opservatorije za ljudska prava sa sedištem u Londonu – da je danas ubijeno najmanje 40 pripadnika Islamske države. Centralna komanda američke vojske na Bliskom istoku saopštila je da je u napadima uništen jedan oklopni transporter, oklopna vozila i artiljerijsko oružje koje pripada ekstremistima, navodi britanska agencija. Opservatorija navodi da su avioni koalicije, koju predvode SAD, pogodili 20 ciljeva, uništili pet vozila i primorali pripadnike Islamske države na povlačenje iz oblasti Kobanija, navodi ANSA. Sirijsko-kurdski borci potvrdili su ranije da su udari na Kobane bili najefikasniji do sada, ali da je trebalo da dođu mnogo ranije, prenosi Tanjug. Izaslanik UN-a za Siriju apelovao je na međunarodnu zajednicu da spreči da džihadisti osvoje grad. U međuvremenu, borci Islamske države oborili su irački vojni helikopter nedaleko od grada Beiđija, u kome se nalazi najveća rafinerija nafte u toj zemlji, javila je agencija AP, pozivajući se na zvaničnike u Bagdadu. Situacija je tokom noći postala veoma ozbiljna jer su kurdski borci IPG milicije bili pod intenzivnim pritiskom."Snage IPG vode teške borbe, pokušavaju da odbrane civile. Veoma je velika operacija protiv njih", rekao je lider kurdske partije u Siriji Saleh Muslim. Najnoviji vazdušni udari u Kobaneu dolaze istovremeno sa navodima administracije američkog predsednika da su "sve više razočarani onim što vide – izgovorima Turske da ne interveniše vojno", navodi britanski javni servis. Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura zatražio je sinoć da međunarodna zajednica momentalno stane u odbranu Kobanea. Bi-Bi-Si podseća da je najmanje 400 ljudi poginulo u poslednje tri nedelje borbi za pogranični grad Kobani i da je 160.000 Sirijaca pobeglo u Tursku. Islamska država je proglasila kalifat na zauzetim teritorijama Sirije i Iraka, a SAD su počele uz podršku saveznika da bombarduju pozicije te grupe u Siriji 23.

Nastavak na RTV Pink...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV Pink. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV Pink. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.