Bez prava glasa

Izvor: B92, 21.Apr.2021, 13:54

"Bez prava glasa"

Siriji je oduzeto prava glasa u Orgnizaciji za zabranu hemijskog naoružanja, nakon što su stručnjaci utvrdili da su njene snage više puta koristile otrovni gas.

Većina država članica koje su danas glasale u OPCW podržale su odluku o hitnom oduzimanju prava Sirije u ovoj međunarodnoj organizaciji, prenosi Rojters.

Predlog je iniciralo 46 od 193 zemljalja članica na upravljačkoj Konferenciji država >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpisnica OPCW, poput Velike Britanije, Francuske i SAD, a izglasan je sa 87 glasova za i 15 protiv, što je bilo dovoljno za potrebnu dvotrećinsku većinu glasova.

Iran, Rusija i Sirija bili su među zemljama koje su glasale protiv.

Ponovljene istrage Ujedinjenih nacija i specijalnog istražnog i identifikacionog tima OPCW zaključile su da su sirijske vladine snage u napadima između 2015. i 2018. koristile nervni agens sarin i hlorin, za koje su istražitelji rekli da su ubile ili povredile hiljade ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.