Bez Moskve bi džihadisti bili u Damasku

Izvor: Mondo, 30.Sep.2016, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bez Moskve bi džihadisti bili u Damasku"

To što ISIS, Al Kaida i Al Nusra nisu u Damasku, rezultat je ruske podrške legalnim snagama Sirije a to što SAD podržavaju džihadiste, druga je stvar, kažu iz Moskve.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Rusija je danas odbacila navode Sirijske opservatorije za ljudska prava da je u njenim vazdušnim udarima u Siriji za godinu dana poginulo više od 9.300 ljudi, među kojima 3.800 civila, navodeći da upravo zahvaljujući angažovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Moskve džihadisti nisu zauzeli Damask.

"Informacije o situaciji u Siriji koje dolaze od organizacije sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu ne smatramo pouzdanim", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, prenosi AFP.

Opservatorija je ranije objavila da broj poginulih uključuje više od 2.700 džihadista Islamske države i oko 2.800 boraca iz sličnih grupa, kao i da je u vazdušnim napadima Rusije ranjeno najmanje 20.000 civila.

Peskov je naveo da je cilj ruske kampanje, koja je počela pre tačno godinuu dana, bio da se "pomogne Sirijcima i sirijskoj vojsci u borbi protiv terorizma".

"To što ISIS, Al Kaida i Al Nusra nisu u Damasku, verovatno je pozitivan rezultat podrške koju su naše vazdušne snage pružile legitimnim oružanim snagama Sirije", rekao je Peskov.

Rusija je danas saopštila da će nastaviti vazdušne udare u Siriji uprkos upozorenjima SAD da će se Vašington povući iz pregovora ako Moskva ne obustavi napade na Alepo.

Peskov je naveo i da predsednik Vladimir Putin nije rekao koliko bi ruska vazdušna kampanja mogla da traje.

LAVROV: SAD ŠTITE AL NUSRA FRONT

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je danas SAD da pokušavaju da poštede džihadističku grupu u Siriji, u slučaju ako im zatreba za svrgavanje sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Lavrov je rekao za BBC da su SAD prekršile obećanje i da nisu odvojili Džabhat Faht al Šam (nekadašnji al-Nusra front) i druge ekstremističke grupe od umerenih pobunjenika u Siriji.

"Oni još nisu u stanju ili ne žele da to učine. Verujemo da je plan da se poštedi al-Nusra front", kazao je ruski šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, SAD "nikada nisu dotakle Nusra front nigde u Siriji".

Lavrov govorio o obeležavanju prve godišnjice ruske vazdušne kampanje u Siriji. On je branio rusko i sirijsko bombardovanje Alepa, prenosi BBC.

Ruski šef diplomatije je insistirao da Rusija pomaže sirijskom predsedniku u borbi protiv terorista.

Više od 400 civila, među kojima mnogo dece, poginulo je prošle nedelje u Alepu, saopštile su Ujedinjene nacije.

Zategnuti odnosi Rusija-SADAlepo - do sada neviđena katastrofa (FOTO, VIDEO)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Lavrov: SAD štite džihadiste u Siriji

Izvor: Večernje novosti, 30.Sep.2016

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je danas SAD da pokušavaju da poštede džihadističku grupu u Siriji, u slučaju ako im zatreba za svrgavanje sirijskog predsednika Bašara al Asada Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je danas SAD da pokušavaju...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.