Bela kuća se nada da će konferencija okončati režžim Asada

Izvor: Blic, 26.Nov.2013, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća se nada da će konferencija okončati režžim Asada

Bela kuća je izrazila juče nadu da će najavljena sirijska mirovna konferencija dovesti do stvaranja novog vođstva ratom razorene zemlje.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest je rekao da je cilj konferencije najavljene za 22. januar u Ženevi, uklanjanje s vlasti predsednika Sirije Bašara al Asada, javio je AP.

Na toj konferenciji, prvi put će se posle tri godine koliko traje gradjanski rat, sastati predstavnici sirijske vlade i opozicionih grupa. U tom ratu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je poginulo više od 100.000 ljudi a njime je destabilizovan region, navela je američka agencija.

Američki državni sekretar Džon Keri pozdravio je ranije danas planove o održavanju sirijske mirovne konferencije u januaru, ocenivši da je ona "najbolja prilika" da se oformi nova prelazna vlada i zemlja izvede iz rata.

- Siriji treba novo vodjstvo kako bi bilo zaustavljeno krvoproliće, a sirijskom narodu se dala mogućnost da ostvari dugogodišnje težnje - saopštio je Keri, nakon što je ranije danas kancelarija generalnog sekretara UN Ban Kimuna objavila da će Mirovna konferencija o Siriji biti odžana 22. januara u Ženevi i na njoj će pregovarati sirijska vlada i opozicija.

Prethodni pokušaji da se dve strane dovedu za pregovarački sto nisu uspeli, pre svega zbog svadja oko toga ko treba da predstavlja sirijsku opoziciju i vladu i da li Iran, Saudijska Arabija i druge regionalne sile treba da učestvuju, navodi AP.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.