Bela kuća: Tramp je još više izolovao Siriju i Rusiju u UN

Izvor: Vostok.rs, 28.Apr.2017, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća: Tramp je još više izolovao Siriju i Rusiju u UN

Američka administracija smatra da je jedna od zasluga predsednika Donalda Trampa tokom prvih 100 dana vlasti u oblasti spoljne politike izolacija Rusije u Ujedinjenim nacijama.

„On je još više izolovao Siriju i Rusiju u UN svojom uspešnom diplomatijom sa predsednikom Kine Si Đinpingom“, navodi se u saopštenju pres-službe Bele kuće o glavnim zaslugama Donalda Trampa na mestu predsednika.

U saopštenju se ne navodi na šta se tačno misli kad se kaže „izolacija u UN“, ali su ranije u Beloj kući na isti način komentarisali glasanje u SB UN 12. marta o projektu rezolucije koju su podnele Velika Britanija, Francuska i SAD.

U dokumentu se predlaže generalnom sekretaru UN da pomogne u istrazi navodnog incidenta sa hemijskim napadom u Siriji, uključujući Han Šeihun. Međutim, Rusija je iskoristili pravo veta u SB UN i blokirala usvajanje rezolucije, nazvavši je „antisirijskom“.

Kina se za vreme glasanja uzdržala.

„To što se Kina uzdržala je značajan uspeh predsednika… Pokazuje da je Rusija izolovana u tom konkretnom pitanju, a to je važno“, rekao je kasnije pres-sekretar Bele kuće Šon Spajser.

Međutim, Kina je objasnila da ona nije glasala za rezoluciju jer „neke tačke treba promeniti“ i predložili da se izradi novi dokument koji će imati konsenzus u SB UN.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ISIS i Tramp posle prvih 100 dana nove administracije

Izvor: N1 televizija, 28.Apr.2017

Tokom izborne kampanje sadašnji predsednik SAD-a Donald Tramp najavljivao je da će teroriste iz vojske takozvane Islamske države odmah napasti. Činilo se da se njegovi stavovi približavaju stavovima zvanične Moskve. Šta je od tih najava ostalo posle prvih 100 dana Donalda Trampa u Beloj kući...Izvor:...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.