Bela kuća: Nameravamo da se suprotstavimo Rusiji gde su njena dejstva neprihvatljiva

Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2017, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća: Nameravamo da se suprotstavimo Rusiji gde su njena dejstva neprihvatljiva

Američke vlasti nastaviće da sarađuju s Rusijom u onim oblastima u kojima se naši interesi poklapaju, ali ćemo joj se suprotstavljati ako to bude neophodno, izjavio je visoko rangirani predstavnik Bele kuće.

„Nameravamo da se suprotstavimo Rusiji u onome u čemu su njena dejstva neprihvatljiva. Na primer, što se tiče podrške režimu predsednika Sirije Bašara el Asada“, rekao je on novinarima.

Predstavnik Bele kuće je rekao da to što Rusija i Iran podržavaju Asada doprinosi krvoproliću u Siriji.

Istovremeno, prema njegovim rečima, Vašington će sarađivati s Rusijom u sferama u kojima je to moguće, a jedna od njih je borba protiv DAEŠ-a.

Činovnik je, takođe, naglasio da SAD ne nameravaju da odustanu od podrške svojim saveznicima u Evropi, odnosno NATO-u, koji se suprotstavljaju dejstvima Rusije usmerenim na rušenje Alijanse.

Sjedinjene Američke Države smatraju da postoji mogućnost da Severna Koreja napadne Južnu Koreju ili Japan, rekao je činovnik.

„Definitivno, ne postoji ništa gde je rizik otklonjen za 100 odsto“, rekao je predstavnik Bele kuće.

On je, takođe, naveo da „američka administracija zbog toga traži od obaveštajne zajednice da predviđa razvoj događaja i da se trudi da ublaži rizike“.

Prema njegovim rečima, Amerika namerava da na miran način reši problem denuklearizacije Severne Koreje, ali i da pojača sankcije toj zemlji.

Predstavnik Bele kuće je, takođe, rekao da američka administracija veruje da je Kina počela da posmatra dejstva Severne Koreje kao pretnju sopstvenoj bezbednosti.

„Razlika u stavu Kine o ovom problemu je u tome što ona na njega ne gleda samo kao na pretnju interesima i bezbednosti SAD, Južne Koreje ili Japana, nego i sopstvenim interesima i bezbednosti“.

On je dodao da Vašington ne isključuje mogućnost da se Severna Koreja uključi na američki spisak zemalja-sponzora terorizma. „To je jedna od varijanti koje razmatramo“, rekao je činovnik. 

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.