Ban Ki Mun: Istražitelji UN ostaju do subote ujutru u Siriji

Izvor: Blic, 29.Avg.2013, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki Mun: Istražitelji UN ostaju do subote ujutru u Siriji

Stručnjaci UN koji istražuju navodni napad hemijskim oružjem kod Damaska, ostaće do subote ujutru u Siriji, izjavio je danas u Beču generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

"Oni će nastaviti istragu do petka i napustiti Siriju do subote ujutru, a izveštaj će mi podneti čim izađu" iz zemlje, rekao je novinarima Ban Ki Mun.

Usred sve većih znakova moguće međunarodne vojne akcije protiv režima sirijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsednika Bašara el Asada, Ban Ki Mun je pozvao na uzdržanost i rekao da je tu poruku ponovio juče u razgovoru sa predsednikom SAD Barakom Obamom.

"Izrazio sam iskrenu želju da se tom istražnom timu dozvoli da nastavi sa radom ... Treba dati šansu diplomatiji i treba dati šansu miru", poručio je on i ukazao da je "važno da se sve nesuglasice reše mirnim sredstvima i dijalogom".

Ban Ki Mun je takođe rekao da će zaključci stručnjaka UN biti prosledjeni Savetu bezbednosti i svim zemljama članicama UN.

Zapad optužuje sirijski režim da je 21. avgusta upotrebio hemijsko oružje kod Damaska, dok Rusija smatra da su upravo pobunjenici upotrebili to oružje da bi diskreditovali vladu. UN su zato poslale u Siriju stručnjake kako bi utvrdili o kakvom je napadu reč.

Međutim, američki predsednik Barak Obama izjavio je da su SAD ustanovile da je sirijski režim koristio hemijsko oružje u napadu kod Damaska 21. avgusta.

Obama je kazao da još nije doneo odluku o eventualnoj intervenciji u Siriji, ali je isključio mogućnost "direktnog vojnog angažovanja" SAD u građanskom ratu u Siriji.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Većina Nemaca protiv intervencije u Siriji

Izvor: Blic, 29.Avg.2013

Većina Nemaca se protivi vojnoj intervenciji zapadnih sila u Siriji i ne želi da njihova zemlja obezbedi podršku za mogući napad koji bi predvodile Sjedinjene Američke Države, pokazuju najnovije ankete...Nemačka televizija ZDF je danas objavila rezultate ankete prema kojoj se 58 odsto ispitanih...

Nastavak na Blic...

Hejgel: Nastavljemo konsultacije sa saveznicima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Avg.2013, 09:54

Američki sekretar odbrane Čak Hejgel izjavio je danas da administracija predsjednika SAD Baraka Obame nastavlja konsultacije sa saveznicima o Siriji. Hejgel je na konfereniji za novinare u Manili rekao da će američka administracija nastaviti i da se konsultuje sa članovima Kongresa o tome kako...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.