Ban:Apel da Damask prekine ofanzivu

Izvor: B92, 27.Jul.2012, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban:Apel da Damask prekine ofanzivu

London -- Ban Ki Mun izrazio je "duboku" zabrinutost zbog o mogućnosti da sirijski režim upotrebi hemijsko oružje u slučaju vojne intervencije međunarodne zajednice.

On je apelovao na vladu u Damasku da prekine ofanzivu protiv pobunjenika u gradu Alepu.

"I dalje sam duboko zabrinut zbog izveštaja o mogućoj upotrebi hemijskog oružja. Tražim... da sirijske vlasti kategorično stave do znanja da ni pod kojim okolnostima neće koristiti hemijsko ili druga oružja za masovno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uništenje", rekao je Ban posle razgovora sa šefom britanske diplomatije Vilijamom Hejgom u Londionu.

Kako su prenele agencije, Ban i Hejg su izrazili zabrinutost zbog eskalacije nasilja u Alepu, gde je najavljena zestoka ofanziva sirijskih režimskih snage protiv pobunjenika.

"Želim da režim (predsednika Bašara al Asada) primi k znanju da što više bude činio takve stvari, to ćemo mi više intenzivirati praktičnu podršku opozicionim pokretima u Siriji", rekao je Vilijam Hejg.

Sirijske režimske snage, u međuvremenu, gomilaju svoje trupe u Alepu, gde oko grada, u kojem se očekuje ofanziva protiv pobunjenika, kruže helikopteri i borbeni avioni, a vojska ispaljuje vatru na obruče pobunjeničkih uporišta, javila je agencija Frans pres.

Pobunjenici tvrde da su zarobili100 pripadnika režimskih snaga u tom severnom gradu, pokazuje video snimak koji su danas objavili sirijski opozicioni aktivisti. Na snimku, koji je načinila osoba koja se predstavlja kao pripadnik pobunjeničke Slobodne sirijske vojske, vidi se kako desetine ljudi u civilu sede u jednom dvorištu.

Oni se na snimku predstavljaju kao pripadnici sirijske vojske i prorežimske milicije "šabiha" i govore gde su uhapšeni. "Ja sam pukovnik Mohamed Rašid al-Mhmeid, uhapšen sam na ulazu u Alep", kaže jedan od njih.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu je javila da su u provinciji Idlib, u gradu Maret al Numan, pobunjenici zarobili 50 pripadnika vladinih snaga, među kojima 14 oficira.

Kako je javio AFP, sirijska opozicija je demonstrirala u gradovima Alepu, Dari i Hami. Crveni krst je najavio da će tokom narednih dana povući deo svog osoblja iz Sirije u Bejrut.

Poljska je saopštila danas da je evakuisala osoblje iz ambasade u Damasku, čime je ujedno prekinut diplomatski rad obavljan u ime SAD, koje su svoju ambasadu zatvorile u februaru.

Poljski šef diplomatije Radoslav Sikorski "odlučio je da od 27. jula na neodređeno vreme zatvori ambasadu Republike Poljske u Damasku, uključujući američku sekciju", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Posle zatvaranja američke ambasade u Damasku u februaru, Poljska je predstavljala interese SAD u Siriji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.