BRITANSKA PREMIJERKA U BELOJ KUĆI Mejova i Tramp: Još ništa od ukidanja sankcija Rusiji

Izvor: Blic, 27.Jan.2017, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRITANSKA PREMIJERKA U BELOJ KUĆI Mejova i Tramp: Još ništa od ukidanja sankcija Rusiji

Britanska premijerka Tereza Mej imala je večeras u Beloj kući prvi sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, a glavna tema razgovora bila je obnova specijalnih odnosa Velike Britanije i SAD, ali i bezbednosni izazovi vezani za Siriju, pretnje od islamističkog terorizma i odnos prema Rusiji.

Premijerku Mej dočekao je Tramp, nakon čega su počeli razgovore u Ovalnom kabinetu, u koji je novi predsednik vratio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bistu Vinstona Čerčila koji je njegov prethodnik Barak Obama sklonio odatle, prenosi BBC.

Mej je istakla da joj je čast što je u Beloj kući, javlja AP.

Prethodno se upisala u knjigu Bele kuće, kao prvi strani lider koji je to učinio otkako je nova administracija preuzela dužnost.

U vrhu agende Tereze Mej su pripreme za novi trgovinski sporazum između Britanije i SAD, nakon što se Britanija povuče iz EU, ali će sa Trampom razgovarati i o bezbednosnim izazovima uključujući Siriju, Rusiju i pretnju islamističkog terorizma.

Mej je, uoči susreta sa Trampom, izrazila uverenje da će Bregzit i Trampov izbor za predsednika omogućiti Britaniji i SAD da preuzmu snažnije liderstvo u svetu.

- Slobodna i nezavisna Britanija je blagoslov za svet - istakao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare po završetku sastanka sa Mej.

Tramp je rekao da je, kao biznismen, sa Evropom "veoma teško sarađivao" i da ima "veoma loše iskustvo", dok je sa Britanijom "glatko sarađivao", te da zato smatra da će izlazak te zemlje iz EU biti "fantastična stvar za Britaniju".

Mej i Tramp su poručili da će raditi na jačanju američko-britanskih trgovinskih odnosa, a britanska premijerka je izrazila nadu da će brzo biti postignut trgovinski sporazum s Vašingtonom koji će ublažiti efekte Bregzita.

Mej je dodala da je Tramp prihvatio poziv za državnu posetu Britaniji kasnije ove godine.

Britanska premijera je, takođe, istakla da je Tramp tokom razgovora sa njom izrazio 100-procentnu podršku NATO-u.

Razgovarali su, prema njenim rečima, i o jačanju zajedničke borbe protiv Islamske države, naročito u sajber prostoru.

Osvrnuli su se i na sankcije protiv Rusije, pri čemu je Tramp rekao da je prerano govoriti o mogućnosti ukidanja sankcija, dok je Tereza Mej zauzela oštriji stav o tome.

- Mislimo da sankcije treba da budu još na snazi - rekla je britanska premijerka, navodeći kao razlog "aktivnosti Rusije u Ukrajini".

Prema njenim rečima, sankcije Rusiji treba da ostanu na snazi dok ne bude u potpunosti primenjen sporazum o prekidu vatre u Ukrajini.

Zapad optužuje Rusiju da je umešana u konfikt između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, što je Kremlj uvek demantovao.

Tramp je sa svoje strane rekao da je "još rano govoriti o tome (sankcijama)", dodajući da SAD žele dobre odnose sa svim zemljama, uključujući i Rusiju.

Američki predsednik sutra bi trebalo da telefonom razgavara s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, kao i s predsednikom Francuske Fransoaom Olandom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Tramp je izrazio nadu da će imati "fantastične odnose" sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali je napomenuo da postoji mogućnost i da to ne bude tako, prenosi Rojters.

Inače, Tramp se na konferenciji za novinare pojavio sa crvenom kravatom, u boji haljine premijerke Mej.

Britanska premijerka je prvi strani lider sa kojim se Tramp sastaje kao novi predsednik SAD.

Zajednička konferencija za novinare i radni ručak predviđeni su po završetku sastanka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.