Avaz: BiH planira povratak pripadnika Islamske države i njihovih porodica

Izvor: RTS, 10.Jun.2018, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avaz: BiH planira povratak pripadnika Islamske države i njihovih porodica

Postoji plan da se uspostavi koordinaciono telo za rešavanje pitanja povratka terorističkih boraca i članova njihovih porodica iz Sirije, piše "Dnevni avaz", pozivajući se na informacije iz Saveta ministara BiH.
Prema informaciji koju je Savet ministara dostavio parlamentu BiH, planira se uspostavljanje koordinacionog tela, a postupak povratka terorističkih boraca iz Sirije i Iraka, i članova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njihovih porodica, žena i dece, vodi Ministarstvo spoljnih poslova, navodi Dnevni avaz, prenosi Hina.

Hina ističe da se pretpostavlja da se trenutno u zonama zahvaćenim ratom nalazi 120 državljana BiH, među kojima je 50 dece.
Prema ranijim podacima bezbednosnih službi, od početka rata u Siriji i Iraku, na strani Islamske države borilo se 290 osoba iz BiH, a poginulo više od 70.
Vlasti BiH su za svim osobama koje su se borile na strani Islamske države raspisale međunarodne poternice.
U nedavnom izveštaju Tužilaštva BiH, navedeno je da je porastao broj uhapšenih prema tim nalozima i da će one biti izručeni vlastima u BiH.
U zonama rizika je i veliki broj dece koja su tamo rođena i nemaju bosanskohercegovačko državljanstvo, ističe Hina.
Navodi da je Savet ministara rekao da će oni imati mogućnost da steknu pravo na državljanstvo BiH, ukoliko do 23. godine nadležnim telima u BiH podnesu prijavu za evidentiranje državljanstva.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.