Australija suspendovala vazdušne udare u Siriji usled rasta tenzija Rusija-SAD

Izvor: VOA, 20.Jun.2017, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija suspendovala vazdušne udare u Siriji usled rasta tenzija Rusija-SAD

Australija je saopštila u utorak da privremeno suspenduje vazdušne udare svojih snaga u Siriji. Taj potez stiže nakon što je američki lovac oborio sirijski avion i nakon što je saveznik Sirije, Rusija, odgovorila pretnjom da će avione iz koalicije koju predvode SAD i koji operišu u vazduhu iznad sirije, tretirati kao mete. Australija je deo koalicije koja je počela vazdušne udare protiv Islamske države u Siriji u septembru 2014. U izjavi australskog Ministarrstva odbrane kaže se da će nadzirati "situaciju u vazduju iznad Sirije" i da će odluku o obnavljanju vazdušnih udara doneti "u dogledno vreme". Ministrastvo saopštava da će udari u susednom Iraku, takđe delu kampanje koalicije koju predvode SAD, biti nastavljeni. SAD su u po odgovorile oštro na ruske pretnje. "Radićemo ono što možemo kako bismo zaštitili svoje interese", rekao je novinarima u ponedeljak portparol Bele kuće Šon Spajser, braneći odluku da se obori sirijski borbeni avion SU-22 koji je bombardovao partnerske snage koalicije u blizini sirijskog grada Tabe. "Sirijski režim... treba da razme da ćemo očuvati svoje pravo na samoodbranu koalicionih snaga udruženih protiv ISIS-a", rekao je. Portparol je razjasnio da će Sjedinjene Države nastasiti da "rade sa partnerima" u pariranju pretnji Islamske države u Siriji. Ruski zamenik ministar odbrane Sergej Riabkov nazvao je obaranje aviona "aktom agresije". U saopštenju ministarstva izdatom u Moskvi upozorava se da će koalicioni avioni biti tretirani kao ciljevi i da će vruća linija, koja je služila za sprečavanje neželjenog vojnog delovanja biti ugašena. Spajser je rekao u ponedeljak da će Vašington nastaviti da drži otvorenim linije komunikacije, rekavši zbog "potencijalnih tema po pitanju deeskalacije". Ranije, general Džozef Danford, predsedavajući američkog Združenog generalštaba, rekao je da zvaničnici pokušavaju da ponovo uspostavi komunikacijski link kako bi se sprečili potencijalno smrtonosni incidenti i da su mere na pitanju deeskalacije dale dobre rezultate u prošlosti.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Novi incident: Ruski lovac prozujao pored aviona SAD

Izvor: B92, 20.Jun.2017

Naoružani ruski vojni avion proleteo je tik pored izviđačke letelice američke vojske iznad Baltičkog mora u ponedeljak, rekli su zvaničnici SAD...Kako prenosi mreža Foks, više detalja o ovom događaju na nebu nema...U pitanju je još jedan u nizu incidenata u kojima su "bliski susret" imale vojne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.