Australija se boji terorističkog napada

Izvor: Blic, 12.Sep.2014, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija se boji terorističkog napada

Australija je danas podigla na "visok" nivo upozorenje na terorističke napade zbog mogućih napada Australijanaca koji se vraćaju sa ratišta u Iraku i Siriji.

To je prvi put posle 10 godina da je Australija sa "srednjeg" nivoa upozorenja prešla na "visok", što znači da je "teroristički napad verovatan", prenela je agencija AFP.

Premijer Australije Toni Abot rekao je da su bezbednosne službe zabrinute zbog porasta broj Australijanaca koji rade, povezani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su ili inspirisani terorističkim grupama kao što je Islamska država, Džabhat el Nusra i Al Kaida.

"Pretnja koju predstavljaju pojačana je pre više od godinu dana", rekao je Abot na konferenciji za novinare.

Abot je dodao da podizanje nivoa upozorenja nije "zasnovano na saznanjima o specifičnom planu napada" već na "dokazima koji ukazuju na povećanu verovatnoću terorističkog napada u Australiji".

Vlada u Kanberi veruje da se oko 60 australijskih državljana bori sa džihadistima Islamske države, dok drugih 100 aktivno rade u zemlji na pružanju podrške ekstremistima.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Australija: Mogući napadi terorista

Izvor: B92, 12.Sep.2014

Australija je danas podigla na "visok" nivo upozorenje na terorističke napade zbog mogućih napada Australijanaca koji se vraćaju sa ratišta u Iraku i Siriji...To je prvi put posle 10 godina da je Australija sa "srednjeg" nivoa upozorenja prešla na "visok", što znači da je "teroristički napad...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.