Australija: Pravimo pauzu u Siriji zbog rušenja aviona

Izvor: B92, 20.Jun.2017, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija: Pravimo pauzu u Siriji zbog rušenja aviona

Kanbera -- Vojska Australije saopštila je da privremeno obustavlja vazdušne operacije u Siriji nakon što je američki avion oborio sirijsku letelicu.

"Iz mera predostrožnosti, operacije vazdušnih udara odbrambenih snaga Australije u Siriji se privremeno prekidaju", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane, prenele su agencije.

Rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je u ponedeljak da će smatrati metom "svaki leteći objekat" iznad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sirije u oblastima te zemlje gde su operativne njene vazduhoplovne snage.

Ministarstvo je istaklo i da suspenduje saradnju sa SAD u okviru memoranduma o sprečavanju incidenata na nebu iznad Sirije.

Rusko ministarstvo se oglasilo nakon što je u nedelju američki avion oborio sirijski vojni avion kod Rake.

Koalicija predvođena SAD saopštila je da je američki borbeni avion oborio u nedelju letelicu sirijskih snaga u južnom delu Rake, pošto je ona bombardovala snage koje se bore protiv Islamske države na severu Sirije.

"Avion sirijskih režimskih snaga 'SU-22' izbacio je u 18:43 sata bombe u blizini boraca Sirijskih demokratskih snaga južno od Tabka i u skladu sa pravilima angažovanja i kolektivne samoodbrane koalicionih snaga, američki 'F/a-18E super hornet' ga je odmah oborio", navedeno je u saopštenju koalicionih snaga.

Dva sata ranije, snage lojalne predsedniku Bašaru el Asadu napale su Sirijske demokratske snage (SDF) u gradu Dža Din, južno od Tabka, stoji u saopštenju.

Tom prilikom, kako se tvrdi, ranjen je određen broj boraca SDF i oni su proterani iz grada, prenela je agencija AFP.

"Letelica koalicije je potom zaustavila napredovanje prorežimskih snaga upotrebom sile", kaže se u saopštenju.

Sirijska vojska je prethodno objavila da su koalicione snage, predvođene SAD, oborile sirijski vojni avion kod Rake.

Vojska je navela da je avion oboren u vreme sirijske borbene misije protiv ekstremista Islamske države.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Australija obustavlja operacije u Siriji: Zbog mera predostrožnosti PREKIDAMO AKCIJU DO DALJNJEG

Izvor: Blic, 20.Jun.2017

Vojska Australije saopštila je danas da privremeno obustavlja vazdušne operacije u Siriji nakon što je američki avion oborio sirijsku letelicu...- Iz mera predostrožnosti, operacije vazdušnih udara odbrambenih snaga Australije u Siriji se privremeno prekidaju - navodi se u saopštenju Ministarstva...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.