Asad upozorava SAD

Izvor: BKTV News, 26.Avg.2013, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asad upozorava SAD

Plan SAD za vojnu intervenciju u Siriji je osuđen na propast, poručuje Bašar el Asad. Sirijski predsednik u intervjuu za ruski “Izvestiji” kaže da je Amerika vodila nekoliko ratova i nikada nije postigla ciljeve zbog kojih su ti ratovi proglašeni. Moskva zabrinuta zbog američkih pretnji ratom. Inspektori UN počinju istragu o navodnoj upotrebi hemijskog oružja.
Predsednik Sirije Bašar el Asad je “besmislicom” nazvao tvrdnje Zapada da je njegov režim prošle nedelje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << izveo hemijski napad na pobunjenike, i u intervjuu za ruski dnevnik Izvestija upozorio SAD da je plan za vojnu intervenciju u Siriji osuđen na “propast”.
Predsednik Sirije Bašar el Asad je “besmislicom” nazvao tvrdnje Zapada da je njegov režim prošle nedelje izveo hemijski napad na pobunjenike, i u intervjuu za ruski dnevnik Izvestija upozorio SAD da je plan za vojnu intervenciju u Siriji osuđen na “propast”.
“Izjave političara u SAD i na Zapadu vređaju zdrav razum i pokazuju prezir prema mišljenju njihovih naroda”, rekao je Asad i istakao da je besmisleno najpre proglasiti krivicu, a zatim prikupljati dokaze.
Sirijski predsednik je u intervjuu za ruski list upozorio SAD da će u eventualnoj vojnoj operaciji u Siriji doživeti neuspeh kao i u svim prethodnim ratovima koje su pokrenuli, počev od Vijetnama.
“Amerika je vodila nekoliko ratova i nikada nije postigla ciljeve zbog kojih su ti ratovi proglašeni”, rekao je sirijski predsednik.
“Ona nije bila u stanju da ubedi narode u pravednost tih ratova, niti da tim zemljama nametne svoju ideologiju”, rekao je Asad.
“Neke zapadne lidere” je optužio da “ne znaju istoriju i ne uče lekcije”.
“Da li su naučili lekciju iz poslednjih 50 godina? Trebalo bi da prouče dokumentaciju svojih prethodnika koji su izgubili sve ratove počev od Vijetnama do današnjeg dana”, rekao je Asad, aludirajući na američku vladu.
“Zar oni ne shvataju da su svi ti ratovi doneli samo propast i nestabilnost na Bliskom Istoku i u drugim delovima sveta?”, upitao je sirijski predsednik.
Asad je rekao da se u Siriji bori “protiv terorista” i upozorio Zapad da “terorizam nije karta koja se jednom odigra i onda zaboravi”.
“Ne možete biti za terorizam u Siriji, a protiv terorizma u Maliju, ne može se podržavati terorizam u Čečeniji, a u Avganistanu se boriti protiv njega”, rekao je Asad i poručio da niko neće uspeti da Siriju “pretvari u marionetu Zapada”.
Moskva zabrinuta zbog izjava iz SAD
Državni sekretar SAD Džon Keri je u nedelju telefonirao generalnom sekretaru UN i svojim kolegama u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Kanadi i Rusiji da bi im rekao da je “veoma malo sumnje” u to da je sirijska vlast upotrebila hemijsko oružje kod Damaska u sredu, 21. avgusta.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je, međutim, Keriju poručio da su izjave zvaničnika SAD poslednjih dana da je američka vojska spremna da se umeša u konflikt u Siriji u Moskvi izazvale duboku zabrinutost.
Poslednje izjave ostavljaju i utisak da pojedini krugovi u SAD otvoreno pokušavaju da podriju zajedničke američko-ruske napore da se organizuje međunarodna konferencija o mirnom rešenju za Siriju, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
“Posebnu nedoumicu izazivaju pozivanja određenih predstavnika američke administracije na navodnu ‘dokazanost’ da je Vlada Sirije umešana u prošlonedeljni incident u Istočnoj Guti, gde se pretpostavlja da je upotrebljeno hemijsko oružje”, navodi se u saopštenju.
Rusija poziva SAD da se uzdrži od pritisaka silom na Damask, da ne pada na provokacije i da sarađuje u stvaranju uslova za misiju UN da ispita upotrebu hemijskog oružja u Siriji, saopštio je ruski MIP.
Lavorov je svom sagovorniku rekao da je nezavisna i objektivna istraga važna i zbog toga što je sve više svedočenja da su u Istočnoj Guti hemijsko oružje upotrebili pobunjenici sa ciljem da za upotrebu hemijskog oružja bude optužen Damask.
Rusija takođe upozorava da bi posledice vojne intervencije bile krajnje opasne za ceo region Bliskog istoka i Severne Afirke.
Prema saopštenju ruskog ministarstva Džon Keri je obećao da će pažljivo proučiti argumente Rusije.
Stručnjaci UN danas treba da počnu istragu na mestu navodnog hemijskog napada, dok zapadne zemlje, koje razmatraju vojnu opciju, smatraju da im je Asad to odobrio prekasno, tek pošto je uništio ili sakrio dokaze.
Na osnovu izveštaja lekara, opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava tvrdi da je više od 300 ljudi umrlo od otrovnog gasa, među kojima desetine pobunjenika.
Izvor: RTS
Tweet
Pogledaj vesti o: Sirija,   Moskva

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.