Asad naredio ubistvo turskih pilota

Izvor: B92, 30.Sep.2012, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asad naredio ubistvo turskih pilota

Dubai -- Dvojica pilota turskog borbenog aviona, koji su u junu srušile sirijske snage, ubijeni su po naređenju predsednika Bašara al-Asada, javila je TV "Al Arabija".

Piloti nisu poginuli u udesu, već su ih kasnije ubile specijalne snage, a Rusija je dala svoj pristanak za njihovo smaknuće, navela je ova televizija.

Do ovog otkrića došla je TV stanica "Al Arabija", sa sedištem u Dubaiju, pošto je imala uvid u poverljiva dokumenta sirijske obaveštajne službe do kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su došli pripadnici sirijske opozicije.

Ta dokumenta bacila su novo svetlo na događaj koji je pojačao tenzije između dva suseda, a tiče se, pre svega, dve činjenice koje su novost za javnost - prvo da su piloti bili živi posle obaranja aviona, a potom i da je Rusija imala imala svoju ulogu u celom slučaju.

Turski borbeni avion Fantom F-4 oborila je sirijska vojska 22. juna, pošto se, prema tvrdnjama Damaska, našao u njegovom vazdušnom prostoru, dok je Ankara insistirala da je avion oboren u međunarodnom vazdušnom prostoru, nakon čega je pao u vode Sredozemnog mora.

Turska vojska je otkrila tela dvojice pilota, ali nije saopštila i gde, kao i da li su se piloti katapultirali iz aviona.

Na osnovu poverljivog dokumenta iz kabineta sirijskog predsednika očigledno je da su dvojica pilota preživela pad i da su ih uhapsili pripadnici sirijske obaveštajne službe, navodi "Al Arabija" i prenosi na svom sajtu tekst dokumenta upućenog komandantu sirijskih specijalnih snaga.

"Dvojicu turskih pilota uhvatili su pripadnici sirijske vazduhoplovne obaveštajne službe pošto je oboren njihov avion, u koordinaciji sa ruskom pomorskom bazom u sirijskom gradu Tartus", navela je televizija.

U istom dokumentu je naređeno da se prema pilotima postupa u skladu sa protokolom o ratnim zarobljenicima, a naređeno je da budu ispitani o tome kakvu podršku Turska pruža glavnoj opozicionoj grupi u Siriji - Sirijskoj slobodnoj armiji (FSA).

Međutim, prema dokumentu kasnije upućenom iz Asadove kancelarije, očigledno je da je smrt turskih pilota bila neizbežna, navodi "Al Arabija".

"Na osnovu informacije i uputstava ruskog rukovodstava dolazi se do neophodnosti da dvojica turskih pilota, koje su uhapsile specijalne snage, treba da budu eliminisani prirodnim putem, a njihova tela da budu vraćena na mesto nesreće u međunarodnim vodama", prenosi TV stanica.

"Al Arabija" je najavila da će u naredne dve sedmice objavljivati poverljiva dokumenta sirijskog režima do kojih je došla preko sirijske opozicije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Al-Arabiya: turski piloti koji su pali u Siriji, ubijeni po naređenju Rusije

Izvor: Vostok.rs, 30.Sep.2012

30.09.2012. -..Televizija Al-Arabiya, objavila je tajna dokumenta specijalne službe Sirije, koji navodno svedoče o tome da su piloti Turskog RF-4E, oborenog u međunarodnom vazdušnom prostranstvu iznad Sredozemnog mora 22. juna, poginuli ne u rezultatu nesreće, već su bili ubijeni od strane podređenih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.