Asad je dobar dok ubija džihadiste

Izvor: Deutsche Welle, 16.Jul.2015, 07:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asad je dobar dok ubija džihadiste

Pobunjeničke snage u Siriji koje su prošle obuku američke vojske dobile su naredbu da ne napadaju snage režima Bašara al Asada. Glavni neprijatelj je Islamska država. No za sada ne ide sve po planu Vašingtona.

Izgleda da grandiozno propada ideja Vašingtona da ne šalje sopstvene trupe na Bliski istok, ali da umesto toga obučava „umerene“ pobunjenike u Siriji. Ti „američki đaci“ trenutno teško predstavljaju pretnju bilo kome – obuku je prošlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << tek 60 vojnika pobunjeničkih snaga u Siriji. Američki ministar odbrane Ešton Karter priznao je te navode, pojašnjavajući Kongresu da je broj obučenih pobunjenika daleko manji od onoga što je Pentagon očekivao. Karterovo priznanje zaprepastilo je protivnike politike predsednika Obame. Republikanski senator Džon Mekejn oštro je rekao: „Iz ovoga se vidi da mi ne pobeđujemo, a ako ne pobeđujete u ratu, znači da gubite.“

Zašto su Sjedinjene Države obučile tek nekolicinu sirijskih pobunjenika? Postoje stroge provere kojima se, kako kaže Karter, može obezbediti da se regrutovani pobunjenici posvete isključivo borbi protiv Islamske države i to u skladu za pravilima ratovanja. Kako tvrdi Dejvid Leš, ekspert za Siriju, Obamina administracija je oprezna jer se boji da bi američko oružje moglo da završi u rukama islamističkih radikala: „To se već dešavalo. Uz to, džihadisti su zauzimali skladišta umerenih pobuenjika koja su bila puna američkog oružja.“

Umerena opozicija?

Prema izjavama ministra Kartera, američke snage trenutno proveravaju gotovo 7.000 mogućih regruta za obuku. Cilj Pentagona je da obučiti više od 5.000 boraca godišnje, odnosno da u roku od tri godine ima 15.000 boraca. Oni koji prođu proveru i uđu u program obuke američke vojske mesečno primaju i stipendiju od 250 do 400 dolara.

No koga zapravo obučava Pentagon? Džošua Lendis, direktor Centra za bliskoistočne studije na Univerzitetu u Oklahomi, smatra da je u Siriji ostalo vrlo malo umerenih boraca. Mnogima je primamljiva samo novčana nadoknada koju nude Amerikanci. „Ima toliko Sirijaca koji bi sve učinili za novac“, kaže Lendis za DW. „Dobro, možda ne bi učinili baš sve, ali bi svakako uzeli novac.“

SAD napadaju Islamsku državu iz vazduha; na kopnu se oslanjaju na sirijske pobunjenike i Asada

Senator Mekejn i drugi konzervativci već dugo kritikuju administraciju predsednika Obame zbog neodlučnosti da snažno interveniše i što umesto toga obučava sirijske pobunjenike. Lendis ne prihvata takve argumente. Kaže da je i uz najbolju volju Obamine administracije u Siriji ne postoji ujedinjena opozicija s kojom bi se moglo sarađivati. „Obama je hteo da vidi da li postoji ikakva šansa za ujedinjenje pobunjeničkih grupa u Siriji. Takva šansa nije postojala, što je ustvari glasna poruka da predsednik ne može da kontroliše situaciju“, dodaje Lendis.

Prećutno savezništvo s Asadom

Kada je pobuna u Siriji bila u samom začetku, stav predsednika Obame bio je jasan: predsednik Bašar al Asad mora da podnese ostavku. Danas je situacija komplikovanija, budući da se zvanični sekularni Damask, koji kontroliše organizovanu vojsku, bori protiv Islamske države. „Strateško savezništvo između Asada i Sjedinjenih Država je uspostavljeno u momentu kada je Vašington objavio rat islamistima“, tvrdi Lendis.

Rat protiv Islamske države će potrajati. To je najavio Barak Obama, ali to može biti jasno i laiku. Jer u Iraku i Siriji se strane umešane u sukob više vode konfesionalnim podelama nego borbom protiv džihadista.

Ipak, za pobunjenike širom Sirije glavni cilj ostaje svrgavanje predsednika Asada, što trenutno nije u skladu s prioritetima Bele kuće. „Gotovo sve pobunjeničke snage odlučne su da se bore isključivo protiv Asada, a ne protiv IS“, kaže i Dejvid Leš, profesor Triniti univerziteta. On je, radeći opsežnu studiju o Siriji prethodnih godina, imao prilike da razgovara s vodećim igračima u sirijskom ratu. „Jasno je da je meta pobunjenika režim. Nakon što svrgnu Asada boriće se protiv džihadista“, smatra Leš.

Lendis smatra da će prećutna koalicija Vašingtona i zvaničnog Damaska potrajati dok IS ne bude pobeđen. A onda, smatra ovaj stručnjak, na red dolazi i Asad. „Amerika želi da uništi Asada ili makar da ga oslabi. Amerika pokušava da uništi sve glavne snage u Siriji. Oni su svi neprijatelji Amerike“, tvrdi Lendis.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.