Asad: Vojna operacija u Guti se nastavlja

Izvor: RTS, 04.Mar.2018, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asad: Vojna operacija u Guti se nastavlja

Sirijski predsednik Bašar el Asad izjavio je da će se vojna operacija u Istočnoj Guti kod Damaska nastaviti, dok će istovremeno civilima biti omogućeno da napuste tu enklavu koju drže pobunjenici.
"Nema suprotnosti između primirja i borbenih operacija. Napredak sirijske vojske juče i dan pre u Guti napravljen je tokom tog prekida vatre", rekao je Asad.

Zbog toga, kako je dodao, sirijska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vojska mora da nastavi sa operacijama paralelno sa otvaranjem puta za civile da napuste enklavu.
Rojters navodi da je Asad u vidu imao humanitarnu pauzu od devet ujutru do dva posle podne na koje je pozvala Rusija, a SAD odbacile kao "šalu".
Šef Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji Jurij Jevtušenko naveo je da je situacija u Istočnoj Guti u Siriji i dalje napeta, kao i da ekstremisti nastavljaju raketne napade i granatiranje stambenih kvartova i predgrađa Damaska.
"Tokom dana, prijavljeno je da su naoružane grupe prekršile primirje u provincijama Alepo, Latakija, Damask. Situacija u Istočnoj Guti i dalje je napeta. Pobunjenici nastavljaju svakodnevna granatiranja stambenih kvartova i predgrađa Danaska iz raketnih i minobacačkih sistema", rekao je Jevtušenko, a preneo Tas.

Ujedinjene nacije su ranije danas saopštile da je neprihvatljivo ekskalacija nasilja i bombardovanje predgrađa Damaska, Istočne Gute.
Više od 600 osoba je ubijeno, a oko 2.000 ranjeno u vazdušnim i kopnenim napadima na Istočnu Gutu od 18. februara.
Ranije je javljeno da civili napuštaju istočnu Gutu zbog upada sirijske vojske na to područje, dok su ekstremisti uveli policijski čas i pokušavaju da spreče civile da napuste područje kroz humaniratni koridor.
Pozivajući se na rusku vojsku, Interfaks javlja da su pobunjenici u Istočnoj Guti zabranili javne skupove civila.
U međuvremenu, blokiran je i humanitarni konvoj Ujedinjenih nacija, koji bi trebalo da neophodne zalihe potrepština doveze zarobljenima u istočnoj Guti, javlja Rojters.
Oko 40 kamiona dovozi zalihe za 400.000 ljudi, a do sada je do Istočne Gute prošao samo mali konvoj koji je prevozio zalihe za oko 7.200 ljudi sredinom februara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.