Izvor: Studio B, 22.Nov.2015, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asad: Sirijske snage napreduju zahvaljujući Rusima

Snage sirijske vlade ostvaruju uspehe na gotovo svim frontovima zahvaljujući vazdušnim udarima ruskih snaga protiv džihadista, rekao je sirijski predsednik Bašar el Asad.

Bašar el Asad je u intervjuu kineskoj televiziji Feniks rekao i da preferira da novi mirovni pregovori budu održani u Moskvi, kao i da se sirijski konflikt može razrešiti samo ako se porazi terorizam, prenela je agencija AFP.

Asad je istakao da se situacija u Siriji "poboljšala na veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << dobar način" otkad je Rusija 30. septembra pokrenula vazdušne udare u toj zemlji.

"Mogu da kažem da vojska napreduje na gotovo svim frontovima na sirijskom tlu", naveo je Asad.

Rusija koordiniše svoje vazdušne udare sa vlastima u Damasku, za razliku od koalicije sa SAD na čelu, koja takođe gađa položaje ID, ali Asad tvrdi da su njihovi napori neefikasni.

Zvanična Moskva nastoji da zauzme vodeću ulogu i u političkom rešavanju konflikta, pa je učestvovala sa drugim silama na nedavno održanom sastanku u Beču, na kojem se razgovaralo o zakonskom okviru za mir, a dogovoreno je stvaranje prelazne vlade, novi ustav i izbori u narednih 18 meseci.

Zasad, međutim, nema dogovora o sudbini Asada, za kojeg opozicija i zapadne zemlje smatraju da treba da ode sa vlasti, ali saveznici poput Irana i Rusije ističu da mu treba dozvoliti da učestvuje na izborima, ukoliko to želi.

Asad je o toj temi rekao da je njegovo pravo da učestvuje na izborima, iako je dodao da je prerano da kaže da li to namerava.

"Sve zavisi od toga kakvo je mišljenje sirijskog naroda. Da li me oni žele? Ne možemo da govorimo o nečemu što će se možda dogoditi za nekoliko godina", istakao je Asad.

Predsednik Sirije je rekao da podržava napore Moskve da organizuje novi dijalog između režima i opozicije, u vidu konferencije "Moskva 3", ali je istakao da političko rešenje može da se postigne samo pod uslovom da terorizam bude poražen.
Pogledaj vesti o: Sirija,   Moskva

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.