Arapske zemlje da udare na Asada

Izvor: B92, 01.Sep.2013, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Arapske zemlje da udare na Asada"

Rijad -- Šef saudijske diplomatije Saud al-Fajsal pozvao je arapske zemlje da podrže poziv sirijske opozicije da se izvedu udari na režim u Damasku.

Fajsal je ovaj poziv uputio na konferenciji za novinare u Kairu, pred sastanak šefova diplomatija arapskih zemalja o Siriji, javila je agencija Frans pres.

Saudijska Arabija poručila je ostalim članicama Arapske lige da bi protivljenje međunarodnoj vojnoj akciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv sirijske vlade samo ohrabrilo Damask da upotrebljava oružje za masovno uništenje.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Saud el-Faisal, rekao je na sastanku šefova diplomatija arapskih zemalja u Kairu da sama osuda napada otrovnim gasom u kojem je, kako tvrde SAD, sirijski režim 21. avgusta ubio najmanje 1.400 ljudi - nije dovoljna.

Faisal je dodao da protivljenje međunarodnoj akciji više nije prihvatljivo, preneo je Rojters.

"Došlo je vreme da pozovemo svet da preuzme odgovornost i pokrene oštre mere kako bi zaustavio tragediju", naglasio je Faisal.

Sastanak ministara zemalja Arapske lige pokazao je podele između Saudijske Arabije i Egipta, po pitanju sirijske krize, s obzirom na to da se Egipat protivi napadu Zapada na Siriju.

Sastanak se organizuje dan pošto je predsednik SAD Barak Obama, zagovornik vojne intervencije u Siriji, izjavio da će se, ipak, konsultovati sa Kongresom o pokretanju vojnih udara na sirijski režim zbog tvrdnji da je upotrebio hemijsko oružje u napadu u Damasku 21. avgusta.

Očekuje se da će se učesnici skupa u Kairu složiti sa ovim pozivom i osuditi režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada, koji negira tvrdnje opozicije da je izveo napad hemijskim oružjem.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Saudijska Arabija pozvala arapske zemlje podrže sirijsku opoziciju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Sep.2013

Saudijski ministar spoljnih poslova, princ Saud el-Fejsal pozvao je u nedelju arapske zemlje da podrže sirijsku opoziciju, koja zahteva stranu vojnu intervenciju protiv režima sirijskog predsednika Bašara el Asada. Saudijski ministar rekao je to na konferenciji za novinare u Kairu uoči sastanka...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.