Anan gasi požar

Izvor: RTS, 28.Maj.2012, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anan gasi požar

Specijalni izaslanik UN Kofi Anan došao u Siriju posle krvavih sukoba koji su se dogodili u poslednjih nekoliko dana. Najmanje 41 osoba poginula u granatiranju sirijskog grada Hame. U drugim delovima Sirije preko 40 mrtvih.

U Siriju je stigao Kofi Anan, Specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN Ban Kimuna, sa ciljem da smiri tenzije i primora obe strane na prekid nasilja i poštovanje primirja koje je dogovoreno prošlog meseca.

Anan je po dolasku u Damask >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izjavio da je užasnut masakrom u kojem je u petak u Siriji ubijeno više od 100 ljudi i pozvao je "svakog pojedinca sa puškom" da odloži oružje i okonča krvoproliće.

On će u Damasku razgovarati sa sirijskim ministrom spoljnih poslova Validom Mualemom, a sutra će se sastati sa predsednikom te zemlje Bašarom el Asadom, prenose svetske agencije.

Ujedinjene nacije osudile su stravičan masakr u gradu Houli gde je ubijeno preko 100 civila. Zapad za te napade krivi sirijske snage, Moskva traži da se taj događaj ispita pre nego što se neko okrivi, a zvanični Damask za te napade optužuje naoružane grupe i negira bilo kakvu odgovornost za napad.

U poslednjim sukobima najmanje 41 osoba je poginula u granatiranju Hame, koje još uvek traje, a među nastradalima je osmoro dece i pet žena. U drugim delovima zemlje u sukobima je poginulo najmanje 40 ljudi.

Pobunjenici stalno objavljuju nove video-snimke i fotografije granatiranja Hame i Homsa, kao i fotografije izmasakriranih tela.

Borbena vozila i tenkovi sirijske vojske otvorili su juče vatru na nekoliko kvartova Hame, posle više napada pobunjeničke Slobodne sirijske armije na barikade i uporišta vojske pod kontrolom snaga sirijskog predsednika, prenela je agencija Rojters.

Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji i lokalna Koordinaciona komisija potvrdili su da je među poginulima osmoro dece i pet žena.

Na amaterskim video-snimcima mogu se videti žrtve u improvizovanoj bolnici u Hami, gde nekoliko mrtvih ili ranjenih leži na podu.

Savet bezbednosti UN osudio je trupe sirijske vlade zbog korišćenja teškog naoružanja u napadu na grad Hulu gde je u poslednjim napadima nastradalo najmanje 108 ljudi, među kojima ima i dece.

Pobunjenici apeluju na misiju UN da obiđe sva mesta gde su se u proteklih nekoliko dana vodile teške borbe sa velikim brojem civilnih žrtava.

Posmatrači misije UN-a stigli su u grad Houla gde se pre dva dogodio masakr kada je na monstruozan način ubijeno preko 100 ljudi, a većina žrtava je navodno ubijena noževima.

Pobunjenici su kritikovali posmatrače što na mesto masakra dolaze sa danom zakašnjenja, iako su se nalazili na desetak minuta vožnje od Houle, gde se danas u zajedničku grobnicu sahranjuju ubijeni u masakru.

Pobunjenici su objavili i snimak gde se, navodno, vide dvojica posmatrača kako kupuju parfeme u jednoj radnji i koji posle pitanja autora snimka zašto ne idu da prate sukobe, ubrzano otišli iz radnje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.