Amerikanci spremaju borce: Napašće hemijskim oružjem?

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 20:25

Amerikanci spremaju borce: Napašće hemijskim oružjem?

SAD pripremaju sirijske džihadiste za moguće napade hemijskim oružjem.

Oni to rade kako bi poremetili ponovno diplomatsko angažovanje Sirije sa drugim arapskim zemljama, tvrdi Spoljna obaveštajna služba Rusije (SVR).

Cilj navodne operacije i naknadne medijske kampanje bio bi da pokažu arapskom svetu da je njihova želja da obnove dijalog sa sirijskim predsednikom Bašarom Asadom bio "strateška greška", navodi se u saopštenju koje je u ponedeljak objavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruska agencija.

SVR tvrdi da imaju najmanje dva dokaza koji potkrepljuju ovu procenu. Jedan je izveštaj da su dve antivladine oružane grupe u provinciji Idlib vežbale raspoređivanje hemijskog oružja u maju. Ovaj region ne kontroliše sirijska vlada.

U vežbi su učestvovali lokalni ogranci džihadističkih grupa Huras al-Din i turkistanske islamske partije, a tom prilikom je došlo do trovanja stotinak civila, tvrdi SVR. Ruska agencija navodi da obe džihadističke grupe kontroliše CIA.

Drugi izveštaj uključivao je grupu koja se nalazi u blizini američke vojne baze u Al-Tanfu, koju Pentagon drži u Siriji uprkos prigovorima vlade u Damasku. Militanti su dobili "bojne glave napunjene toksičnim komponentama", navodno uz blagoslov Vašingtona, saopštio je SVR.

U saopštenju se navodi da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena "čini sve da poremeti arapsko-sirijsku normalizaciju i diskredituje sirijsko rukovodstvo".

Navodi da su trupe lojalne Damasku koristile hemijsko oružje i da su poslužile kao ključni element javne kampanje Vašingtona protiv predsednika Asada, koji je zahtevao da on mora da ode nakon što je navodno počinio ratne zločine.

Godine 2018. tadašnji predsednik Donald Tramp naredio je uzvratne udare uz Veliku Britaniju i Francusku, nekoliko dana nakon navodnog incidenta sa hemijskim oružjem u Dumi, u blizini glavnog grada Sirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.