Amerika grmi zbog novog napada na američki dron; Ruski diplomata: Šta vi radite u Siriji?

Izvor: B92, 07.Jul.2023, 19:05

Amerika grmi zbog novog napada na američki dron; Ruski diplomata: Šta vi radite u Siriji?

Amerikanci krše pravila korišćenja sirijskog vazdušnog prostora i istovremeno sebi dozvoljavaju da optužuju Moskvu - to je van granica pristojnosti.

Ovo je izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

"Smatramo da su stalni, ponekad i van granica pristojnosti, napadi na visokoprofesionalne akcije ruskog vojnog osoblja u Siriji lišeni zdravog razuma.

Oni skreću pažnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa činjenice da sami Amerikanci svakodnevno krše pravila bezbednosti letenja u Siriji", rekao je diplomata.

On je podsetio da se američki vojnici, za razliku od ruskih, nalaze u Arapskoj Republici suprotno normama međunarodnog prava: "U stvari, oni su okupirali određene oblasti zemlje, krijući se iza potrebe za izvršavanjem zadataka protiv terorizma".

"Politika Sjedinjenih Država u sirijskom pravcu, bez sumnje, nosi snažan destruktivni naboj. Ona ne samo da ometa stabilizaciju situacije i obnavljanje teritorijalnog integriteta Sirije, već negativno utiče na situaciju u celom regionu Bliskog istoka", rekao je Antonov.

Američko Ratno vazduhoplovstvo tvrdi da su ruski borbeni avioni u četvrtak, navodno, ponovo ometali američke bespilotne letelice MQ-9 Riper u izvođenju operacija protiv terorističke grupe DAEŠ u Siriji, navodi se u saopštenju komandanta Centralne komande SAD (CENTCOM) general-potpukovnika Aleksusa Grinkeviča.

Grinkevič tvrdi da su ruski lovci navodno "ispalili signalne rakete ispred bespilotnih letelica i leteli opasno blizu njih, stvarajući bezbednosnu pretnju".

Američko ministarstvo odbrane objavilo je u petak video-snimak koji navodno prikazuje akcije dva ruska borbena aviona protiv američkog drona. U pitanju su dva ruska lovca – Su-45 i Su-35.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.