Al Asad: Borim se protiv stranih plaćenika

Izvor: Glas javnosti, 17.Maj.2012, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al Asad: Borim se protiv stranih plaćenika

Ehud Barak: Gotov je

Sirijski predsednik Bašar al-Asad je "gotov", ocenio je izraelski

ministar odbrane Ehud Barak i pozvao međunarodnu zajednicu da pojača

pritisak na sirijski režim.

Odlazak sa vlasti sirijskog predsednika bio bi "ključan udarac" za Iran,

ali i za Hezbolah i Islamski džihad, objasnio je izraelski premijer u

intervjuu Si-En-Enu (CNN), ističući značaj koji Rusija treba da ima u

rešavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sirijske krize.

Barak je, međutim, rekao da sa vlasti u Damasku treba da odu samo

sirijski predsednik i visoki zvaničnici iz njegovog okruženja, ali ne

ostale strukture režima, među kojima i vojne.

"Frustriran sam sporošću kojim se odvija taj proces rušenja vlasti.

Mislim da je (Asad) gotov u svakom pogledu", rekao je izraelski ministar

i pozvao međunarodnu zajednicu da "pooštri ton" prema režimu u Damasku.

On je ocenio da bi u Siriji trebalo primeniti rešenje koje se pokazalo

kao uspešno u Jemenu. "Trebalo bi pustiti Asada i njegovu ekipu da

napuste zemlju bez raspuštanja partije, obaveštajne službe i oružanih

snaga", rekao je Barak, koji boravi u poseti SAD.

U intervjuu ruskoj televiziji, Al Asad je ostao pri ranije izrečenim stavovima, uprkos osudi međunarodne zajednice zbog surove represije nad opozicijom.

"Postoje strani plaćenici, a neki od njih još su živi. U zatvoru su i spremamo se da ih pokažemo svetu", kazao je Al-Asad u intervjuu koji je u sredu emitovan na ruskoj televiziji Rusija-24.

Al-Asad je u intervjuu upozorio strance da se ne mešaju u dešavanja u Siriji, a posebno susedne zemlje koje, kako je nveo, služe kao tranzitne tačke za šverc oružja. "Ako sejete haos u Siriji, moglo bi se dogoditi da i vas zahvati", kazao je.

Iako o tome nije detaljnije govorio, pobunjenici i opozicija kažu da su sirijske snage zatvorile mnoge od puteva kojima je oružje švercovano u Siriju, većinom iz susedne Turske i Libana.

Al-Asad, koji je na vrhu države nasledio oca 2000, i dalje suvereno vlada Sirijom 14 meseci nakon izbijanja pobune koja ugrožava stabilnost na Bliskom istoku, ocenjuje agencija AP.

Ujedinjene nacije u martu su procenile da je u sukobima, koji su počeli kao mirni protesti i prerasli u oružanu pobunu, poginulo oko 9.000 ljudi. Grupa poznata kao Slobodna sirijska vojska odlučna je da sruši režim oružjem, napadima na vojne punktove i druge vladine lokacije.

Posmatrački tim UN sa više od 200 članova nije znatnije doprineo zaustavljanju krvoprolića. Al-Asad (46) uporno demantuje da iza pobune stoji volja naroda i tvrdi da pokret vode strani ekstremisti i teroristi.

Bombaški napadi po uzoru na Al-Kaidu učestali su u Siriji, a zapadni zvaničnici kažu da su u toj zemlji aktivni islamski ekstremisti, uključujući neke povezane s terorističkim organizacijama. Opozicija Al-Asadove tvrdnje naziva apsurdnim i poručuje da su mirni demonstranti pribegli oružju zbog represije režima.

Al-Asad je priznao da ima i iskrenih poziva na reforme, iako opozicija tvrdi da je on ponudio samo kozmetičke promene koje neće izmeniti atmosferu u zemlji u kojoj mali znak pobune može da dovede do hapšenja i mučenja. U intervjuu, Al-Asad je istakao da su nedavni parlamentarni izbori kamen temeljac njegovih reformi.

To su bili prvi izbori od donošenja novog ustava pre tri meseca koji dozvoljava strankama da se nadmeću sa Al-Asadovom vladajućom Baas partijom. Međutim, opozicija je bojkotovala izbore 7. maja, uz tvrdnju da su namešteni kako bi ojačali vladajući režim.

Al-Asad je ocenio da je bojkot Sirijskog nacionalnog saveta samo diskreditovao tu grupu. "Poziv na bojkot izbora isto je što i bojkot naroda. I kako možete da bojkotujete narod čijim se predstavnikom smatrate", upitao je Al-Asad. "Zato ne mislim da imaju ikakvu težinu i značaj u Siriji", dodao je.

Al-Asad je poslednji intervju dao Barbari Volters sa Ej-Bi-Sija (ABC), u decembru prošle godine.

Odluka da intervju da ruskoj televiziji svedoči o bliskim vezama Damaska i Moskve. Rusija je od izbijanja pobune najmoćniji i najodaniji saveznik Sirije, koja je sa svoje strane poslednji saveznik Kremlja na Bliskom istoku, sa jedinom ruskom pomorskom bazom izvan bivšeg Sovjetskog Saveza i stabilnim tržištem za rusku industriju oružja, navodi AP. Rusija i Kina su vetom zaštitile Damask od sankcija UN.

Izaslanik UN za Siriju Kofi Anan trebalo bi ovog meseca da poseti Siriju, kazao je Al-Asad i dodao da će mu se požaliti zbog jednostrane kritike sirijskog režima.

Zapad "govori o nasilju, ali nasilju koje potiče od vlade, bez ijedne reči o teroristima. Anan će doći u Siriju ovog meseca i pitaću ga o tome", kazao je sirijski predsednik.

Anan je tvorac mirovnog plana koji uključuje prekid vatre sukobljenih strana i dijalog za rešenje krize. Vojna intervencija poput one u Libiji je malo verovatna, a do sada uvedene sankcije radi izolovanja Al-Asada ostale su bez efekta.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Al-Asad: Borim se protiv stranih plaćenika

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Maj.2012

BEJRUT - U prvom intervjuu od decembra prošle godine, sirijski predsjednik Bašar al-Asad ostao je pri tvrdnji da se njegov režim posljednjih godinu dana bori protiv stranih plaćenika, a ne protiv nevinih Sirijaca koji žele demokratiju.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.