AI:Turci maltretirali izbeglice i vraćali u Siriju

Izvor: B92, 16.Dec.2015, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AI:Turci maltretirali izbeglice i vraćali u Siriju

Turska je od septembra pokupila desetine izbeglica i tražilaca azila i prebacila ih u pritvorne centre gde su maltretirani ili prisilno vraćeni u Siriju i Irak.

To je objavila organizacija Amnesti internešnal, uz napomenu da se grubo postupanje s izbeglicama događalo "paralelno" sa pregovorima Turska - EU o migrantima i upozorilo je Evropsku uniju da bi mogla da bude "saučesnik u ozbiljnim kršenjima ljudskih prava".

Turska je prihvatila najveći broj izbeglica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na svetu, među kojima 2,2 miliona Sirijaca.

Turska i EU su ovog meseca postigli sporazum čiji je cilj zaustavljanje priliva migranata u Evropu. Sporazum uključuje i obećanje da se da tri milijardi evra za pomoć za poboljšanje uslova za izbeglice u Turskoj.

Turska je demantovala da se Sirijci prisilno vraćaju kući i navela da sve povratnike intervjuiše osoblje UN-a.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.