Izvor: Blic, 13.Apr.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požarevljani ne biraju posao

Sajam zapošljavanja, održan krajem minule sedmice u Požarevcu, okupio je 18 poslodavaca koji su tražilii oko stotinu radnika za svoja preduzeća. Traženi su pekari, komercijalisti, računovođe, prodavci životnog osiguranja, mlinari, proizvodni radnici i radnici na terenu od III do VII stepena stručne spreme.

Bojana Jajinković kaže da je radila u požarevačkoj „Biroprosveti" dok firma >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije prodata. Novi vlasnik nju je sa 29 godina radnog staža proglasio za tehnološki višak.

- U teškoj sam situaciji jer ni suprug ne radi pošto je i njegovo preduzeće MIP kupio privatnik, a proizvodnja još nije obnovljena. Ne biram posao, radila bih bilo šta samo da dobijem neku platu jer nema od čega da živimo - ističe Bojana.

- Programer sam i do sada sam radila uglavnom kod privatnika. Četiri meseca provela sam u Istorijskom arhivu i očekujem da sada u toj firmi ponovo dobijem posao, ali na duži vremenski period - kaže Slađana Mandrašević.

- U preduzeću '’Litas’’ proveo sam 20 godina, gde sam radio kao automehaničar, a onda sam posle prodaje preduzeća proglašen za tehnološki višak. Bez posla sam već duže i radio bih kao vozač kamiona ili autobusa - priča Slobodan Marinković.

Sajmu zapošljavanja u Požarevcu prisustvovao je i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, koji je rekao da je njegovo ministarstvo predvidelo niz podsticajnih mera za zapošljavanje.

- Pored već postojećih mera, kada je u pitanju zapošljavanje mladih, poslodavce ćemo oslobađati poreza na dobit ukoliko zaposle mlađe od 30 godina. Ići ćemo i na dalje snižavanje poreza na plate sa sadašnje stope od 12 odsto na 10 odsto i na izjednačavanje sa stopom poreza na dobit i mi ćemo onda biti najkonkurentniji u čitavoj Jugoistočnoj Evropi. Prošle godine u Srbiji je zaposleno 108.000 ljudi, ali je još nezaposleno 585.000 radnika i ja sam ubeđen da mi za četiri godine možemo da postanemo ravnopravni član EU i da u naredne četiri godine smanjimo nezaposlenost za 200.000. Mi ćemo stimulisati zapošljavanje u onim granama gde sada kupujemo robu u inostranstvu, a to su informacione tehnologije, elektronika, automobilska industrija i preduzeća koja se bave proizvodnjom aparata za domaćinstvo. Šansa Srbije je u tim industrijskim granama i u sektoru usluga, pre svega u turizmu - rekao je ministar Dinkić.

Javni radovi

U prisustvu ministra Dinkića potpisani su ugovori o izvođenju javnih radova u opštinama Braničevskog okruga. Od 36 podnetih zahteva Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja prihvatilo je 16 projekata. Najviše ih je iz opštine Požarevac 6, iz Žagubice 4, iz Velikog Gradišta i Kučeva po 2 i iz Petrovca i Golupca po 1 projekat.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.