Izvor: RTS, 17.Jun.2009, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za vraćanje imovine

Građani koji traže vraćanje imovine protestovali ispred zgrade Vlade Srbije. Mreža za restituciju u Srbiji najavljuje da će zatražiti zaštitu pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu, ukoliko sa ovdašnjim vlastima ne bude postignut dogovor o vraćanju nacionalizovane imovine.

Srbija je jedina zemlja u regionu koja još nije donela zakon o restituciji. Nijedna od dosadšnjih 13 verzija Zakona o restituciji, nije uspela da pomiri interese države, sadašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << korisnika i naslednika starih vlasnika nacionalizovane imovine.

Naslednicima najteže pada kada, ta imovina i po drugi put menja vlasnika. Zahtevi građana za povraćaj nacionalizovane imovine već treću godinu u Direkciji za imovinu čekaju donošenje Zakona koji bi to omogućio.

Mreža za restituciju u Srbiji najavljuje da će zatražiti zaštitu pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu, ukoliko sa ovdašnjim vlastima ne bude postignut dogovor o vraćanju nacionalizovane imovine.

Na protestu ispred Vlade Srbije, predstavnik tog udruženja Mile Antić istakao je da je ''skandalozno da bilo koji ministar predočava javnosti da će biti donet zakon kojim će se regulisati pitanje javne imovine", odnosno da će imovina koja oduzeta biti poklonjena sadašnjim korisnicima, što je, kako je naveo, nedopustivo.

Zakoni pred poslanicima 15. jula 

U Ministarstvu prostornog planiranja, koje priprema dva nova zakona, kažu da je njihova namera da isprave štete koje su nastale zato što su investitori privatizacijom preduzeća, po niskoj niskoj ceni dobijali i zemljište.

"Naš stav je da mi treba da se pozabavimo ovim pitanjem zato što ne možemo da čekamo da dođe do završetka debate o modelu kojim će se sprovesti denacionalizacija i restitucija", rekao je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Kako RTS saznaje, ti zakoni će pred poslanicima biti već 15. jula. Oni koji iščekuju povraćaj imovine, od Ministarstva finansija zahtevaju da i Zakon o restituciji bude na dnevnom redu ako ne pre, onda bar zajedno sa zakonima koje sprema Ministarstvo prostornog planiranja.

"Taj zakon je planiran da se predloži parlamentu do kraja godine i ja ću dati sve od sebe da se taj plan relizuje", rekla je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Iz Mreže za restituciju poručuju da bi usvajanje Zakona o restituciji sada, bila prava poruka stranim investitorima jer je sigurno da niko od njih ne želi da ulaže u svojinu kod koje nije rešeno pitanje starog vlasništva.

Na protestu ispred Vlade u Nemanjinoj okupilo se stotinak građana iz više gradova Srbije a koji su svoje današnje okupljanje završili ispred zgrade Ministarstva finansija u Admirala Geprata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Antić: Restitucija imovine pred sudom u Strazburu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2009

BEOGRAD - Udruženje Mreža za restituciju u Srbiji tražiće zaštitu pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu ukoliko sa Vladom Srbije ne bude postignut dogovor o vraćanju nacionalizovane imovine, izjavio je danas predstavnik tog udruženja Mile Antić...Na protestu ispred vlade Srbije,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.