TABAKOVIĆ: Srbija ne može u Uniju bez restitucije

Izvor: TvojPortal.com, 26.Jun.2011, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TABAKOVIĆ: Srbija ne može u Uniju bez restitucije

/dnevnik.rs/ Restitucija ja uslov bez koga Srbija neće moći u EU i prvo taj ispit mora da položi ova država, a ne da privatizuje sve i da onda kaže nemamo odakle da vratimo deo u naturalnom vidu, deo u novcu, koji su već potrošili iz fonda koji je u ovu svrhu izdvajan u procesu privatizacije.


Neka vlast prvo položi dug prema privatnim vlasnicima i pokaže Evropi kako je ozbiljna rešavajući problem starog vlasništva, a onda i da rešavamo pitanja povraćaja, >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << odnosno gazdovanja imovinom opština i pokrajine, da nam se ne desi da neki slučajni predsednik opštine, poput nekog slučajnog naslednika, ne rasproda svojim pravom na raspolaganje svu tu imovinu, pa da se sutra pitamo šta nam se to desilo.
Uz mehanizme najboljeg gazdovanja tom imovinom u interesu građana moramo zajednički da dođemo do rešenja, ali ne kao sa dva zakona unazad, kada je dato obećanje da će biti bolje. Samo ponavljam pitanje gospodina Jagera iz MMF „a ko će platiti ceh“, izjavila je u intervjuu „Dnevniku“ potpredsednica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković. Ona kaže da je najveći problem aktuelne vlasti što su zvaničnici EU „prozreli neiskrenost institucionalnog uređenja države Srbije u smislu dobrih zakona koji se primenjuju“ i kaže da zbog toga treba požuriti sa izborima i da je SNS stoga govorila da su neophodni „što pre“.
I kada ih očekujete?
- Ono što čitam iz ponašanja ove vlasti, ne očekujem ih pre aprila - maja 2012. godine. Čekaće poslednji rok za njihovo raspisivanje, računajući da će narod možda moći da zaboravi loše rezultate, a da će poverovati novim obećanjima. To mislim da ovaj put neće vredeti, mada je Mlađan Dinkić pokazao zavidno političko umeće prevođenje „žednih preko vode“ i građana i koalicionih partnera.
Zašto je SNS zatražio hitnu sednicu Skupštine o Kosovu?
- Zbog disonantnih tonova koji dolaze od ljudi koji zastupaju Vladu, a trebalo bi da se drže stanovišta koje Ustav podrazumeva, a to je celovitost Srbije, čiji je sastavni deo Kosovo i Metohija. S druge strane, imate pregovore o kojima je na određen način informisan i nadleženi parlamentarni Odbor, na kome je bilo primedbi da se oni vode s platformom koja nije predstavljena i usaglašena sa strankama koje čine parlamentarnu demokratiju u ovoj zemlji. Pritom imate rigidne stavove nemačkih parlamentaraca o ulasku Srbije u EU i naknadno ublažavanje te priče od strane ambasadora Nemačke Volframa Masa.
Dakle, isuviše različiti tonovi postoje oko toga da li je Kosovo uslov za ulazak Srbije u EU ili ne, da li Srbija može i kada će ući u EU, da li sa tim konfliktom ili ne. To sve nije priča ni za parlamentarnu delegaciju, niti za pojedine članove Vlade, ali ni pojedinačno za šefa diplomatije ili predsednika države, jer svi imaju različite stavove. Problem je isuviše veliki i dugotrajan da bi bilo ko mogao da ga rešava sam, a za krupnu i mudru odluku je potrebna najšira podrška, koju može da donese jedino parlament Srbije.
Ukoliko se zakaže sednica, koga očekujete u Skupštini?
- Ne samo onoga ko pregovore s Prištinom naziva tehničkim razgovorima, jer ako pričate o korišćenju registarskih tablica, telekomunikacijama, ne samo o pozivnom broju već i privatizaciji dela Telekoma koji je na KiM, već onog koji je imenovao taj tim za pregovore. Tu mislim više na predsednika DS nego na predsednika Srbije Borisa Tadića, a uz njega na premijera i sve važne činioce koji po zakonu imaju pravo da usaglase politiku prema Kosovu.
Zamenik predsednika SNS je ulazak u EU okarakterisao pitanjem opstanka Srbije. Šta ako je uslov Kosovo, da li se onda menja stav naprednjaka?
- Niti bilo ko ucenjuje na taj način, niti kaže Evropa ili Kosovo, niti mi kao država imamo u ovom trenutku tu vrstu opredeljivanja. Nađite i jednog ko je zadužen u EU za pridruživanje Srbije i iznosi takav stav. Pred Srbiju niko ne stavlja takav izbor i upravo zato tražimo da se ne odlaže dogovor unutar zemlje, koji bi mogao da osnaži bilo koji stav koji bi zauzela zvanična srpska politika, a pod njom ne podrazumevam samo ministra spoljnih poslova, Vladu ili vladajuću većinu. Potrebna je najšira podrška javnosti. Pritom se mora voditi računa da Srbija zatvorena, bez prijatelja iz EU i širom sveta ne može da opstane, a u tome da treba da opstane sa svojim prijateljima niko ne kaže da treba da „odseče ruku“.
Kako ćete u ponedeljak glasati za predloženi zakon o finansiranju lokalne samouprave?
- Dovoljno je reći da sam posle zakona o finansiranju političkih aktivnosti mislila da ništa gore ne može da se desi, a eto ga zakon koji podriva finansijsku stabilnost zemlje, fiskalnu održivost, isključivo zbog samoodržanja vladajuće koalicije. Ne da ne zaslužuje da za njega glasa opozicija, već nijedan odgovoran čovek. Ne može se govoriti da će se uzeti od jednog kolača i dati drugom, a da niko to ne oseti, to je čista laž. Ako predsedniku opštine date više novca, vi ćete njegovim sugrađanima penzionerima, policajcima, školstvu, vatrogascima dovesti u pitanje održivost isplata penzija i plata, a samim tim i njihov život. Kad bi ova Vlada bila spremna da uštedi i preispita svoje troškove i reši probleme korupcije rekla bih – da, moguće je.
Da je ova vlast prihvatila u februaru predlog izmena Zakona o javnim nabavkama, po računima i podacima 55 milijardi dinara bi bilo ušteđeno, sprečila bi se zloupotreba najmanje te svote na godišnjem nivou. Nema u Srbiji krčaga sa zlatom koga je Mlađan Dinkić pronašao za finansiranje ovog zakona koji ugrožava fiskalnu održivost.
Glavna tema SNS sada je korupcija. Da li ste njome zamenili onu o vanrednim izborima koja nije ostvarena?
- Te dve teme nisu suprotstavljene i borba protiv korupcije nije postala tema broj jedan, jer je ona nama sve vreme na prvom mestu, jer na temeljima korupcije funkcioniše ova vlast. Korumpirali su prvo glasače penzionere kada su napravili budžetski deficit i sastavili ovu Vladu priznajući da nam treba 144 milijarde dinara za dodatno finansiranje penzija. Onda su gotovo svim zakonima koji su donosili, o agenciji za privredne registre, privrednim društvima, stečaju, oprostu dugova i restruktuiranju, omogućili da se prevare i korupcija ne sprečavaju, već dešavaju, i to nekažnjeno.
Već dve i po godine SNS amandmanima pokušava da spreči da se, ne kroz rupe u zakonu već kroz zakone, odvija korupcija, ukazujući na zloupotrebe i u stečajima, privatizaciji i preko mogućnosti da neko registruje firmu, prevari druge firme i onda nikome ne odgovara kada osnuje drugo preduzeće s promenjenim jednim slovom u nazivu. Borba protiv fantomskih firmi, kontrola tokova novca i roba bila je osnov naše skupštinske borbe kroz amandmane o NBS, deviznom poslovanju, naplati poreza i nije korektno reći da nam je to sada tema broj jedan.
Agenciji za borbu protiv korupcije i sukoba interesa dali su toliko nadležnosti i poslova da je tamo mobing koji se zove „pretrpan sto“. Poznata je korupcija kada vas zatrpaju poslom koji ne možete da obavite. Inače priča same vlasti o borbi protiv korupcije pala je onda kada su poslanici vladajuće većine nastavili da obavljaju poslove koji doslovno Ustavom isključuju jedni druge i kada afere jesu samo priča za žutu štampu. Čeka se po pet-šest godina da se zaboravi ko je šta i kako privatizovao. Te afere i priča o borbi protiv korupcije dešavaju se, po meni, u trenutku kada dođe do sukoba oko podele plena između onih koji su je omogućili i onih koje su je učinili. Zar o tome ne govore dovoljno analize onog ko se danas u Srbiji proziva za nezakonite privatizacije, a o kome se ćuti za neplaćen porez i kome se ovde dodeljuju poslovi neposrednom pogodbom.
Vi kažete da je potrebno raščišćavanje. Da li bi SNS kada bi došao na vlast hapsio „krupne ribe“, da se iskoreni sistemska korupcija?
- Još je Diogen rekao: gledam kako krupni lopovi izvode sitne, i od tada do danas se srećemo s time da krupni lopovi hapse sitne i da se pravimo naivni, da ne znamo šta je u stvari korupcija. Da to nije samo podmićivanje koje se vrlo namerno pripisuje čitavim profesijama, a korumpirani su samo pojedinci s imenom i prezimenom. Gotovo ništa nije urađeno od 2000. godine i ovde su stostruki aršini – nekome raskidate privatizaciju, a nekome omogućite da dođe bez dinara uloženog novca do ogromne zemlje, u Vojvodini, na primer.
A, da li će SNS kažnjavati? Ne, mi se borimo za nezavisno pravosuđe, policiju koja će moći da vrši istražne postupke ne bojeći se da li će biti otpuštena zbog toga, kao svojevremeno neko ko je otkrio „energetsku aferu“. Dakle, neko ko radi svoj posao neće brinuti da li će mu biti „glava u torbi“. Borićemo se da ne budu prepuni ormani krivičnih prijava, ne onih „neko se nekom nije dopao“, već kojima se završi istražni postupak – ima masa dokaza, a onda volšebno nestanu. Sada, kada je, na primer, u pitanju „Galenika“, ne možete da okrećete glavu od novinskih tekstova koliko je novih zaposlenih i posrednika u prodaji lekova. Pa da li se na pijaci traži posrednik kada plaćate iz svog džepa? Mi smo zbog svega što se dešava upozoravali da će prevremeni izbori Srbiji omogućiti da sa što manje štete izabere odgovorniju vlast.
Dragan Milivojević
Gazdovanje, a ne novo zaduživanje Vojvodine
Najavljuje se da će se pred poslanicima predlog zakona o javnoj svojini naći pre letnje pauze?
- Nisam u toku sa rešenjima, no razlog za zakonsko vraćanje imovine lokalnim samoupravama i Pokrajini mora biti bolje gazovanje njome, a ne da bi se zaduživali i Vojvodina i opštine i svi ostali. A prvi razlog u priči o povratku je – dajte da im vratimo imovinu da bi mogli da se zadužuju. Da li neko u ovoj zemlji vodi računa da je samo Fiskalni savet u analizi ukazao da će nam od naredne godine biti sve teže da vraćamo već uzete kredite. Kako će lokalne samouprave to da rade?

politikaeuSrbijarestitucijajorgovanka tabakovic

Nastavak na TvojPortal.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Restitucija uslov za EU

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jun.2011

Restitucija ja uslov bez koga Srbija neće moći u Evropsku uniju (EU) i prvo taj ispit mora da položi ova država, rekla je potpredsednica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković i naglasila da je SNS tražila vanredno zasedanje Skupštine Srbije zbog postoje "suviše različiti tonovi oko toga...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.