Jelisaveta Karađorđević: Tražim kuću svoje majke

Izvor: Večernje novosti, 07.Nov.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelisaveta Karađorđević: Tražim kuću svoje majke

PRINCEZA Jelisaveta Karađorđević u četvrtak će u Glavnoj pošti u Beogradu predati zvanični zahtev Agenciji za restituciju sa zahtevom da se njoj i njenom bratu vrati ili nadoknadi oduzeta imovina njihove majke Olge. - Mi potražujemo imovinu naše majke, kneginje Olge - kaže za "Novosti" princeza Jelisaveta Karađorđević. - Na rehabilitaciju oca čekala sam 70 godina, nadam se da na povraćaj imovine moje majke neću čekati >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << toliko. Kneginja Olga bila je ćerka princa Grčke i Danske i Helene Vladimirovne od Rusije. Raspolagala je velikom imovinom koja joj je oduzeta 2. avgusta 1947. godine.OSTALE USPOMENE PRINCEZA i dalje živi kao podstanar na petom spratu u zgradi bez lifta. I pored bogatstva koje je pripadalo njenim roditeljima, u njenom domu danas su samo sitnice, drage uspomene na njih... Njeni naslednici potražuju imovinu koja se nalazila u Beogradu, u ul. Rumunskoj br. 1, sadašnja Užička br. 1. To je velelepna vila "Crnogorka" u kojoj trenutno živi ambasador Crne Gore Igor Jovović sa suprugom. Vila je vlasništvo Republike Srbije i njome upravlja "Dipos". - To jeste jedna od prepreka, ali se Jelisaveta Karađorđević i njen brat Aleksandar nadaju da će Vlada doneti odluku o prestanku diplomatsko-konzularne namene i da će primeniti postupak naturalne restitucije - kaže advokat princeze Jelisavete Dušanka Subotić Homen. Vila ima i dvorište i vrt površine 6.846 kvm. Takođe, kneginja Olga bila je vlasnik vinograda na Topčiderskom vencu u površini od 7.508,50 kvadratnih metara. Obe parcele imaju ukupnu površinu od 14.354,50 kvadratnih metara. Ako se zna da je vrednost po sadašnjim tržišnim cenama po jednom aru na ovim lokacijama od 80 do 100.000 evra to znači da bi naslednici kneginje Olge za 140 ari mogli da potražuju stvarnu vrednost od 10 do 14 miliona evra. - A da li to zakon o restiticiji dozvoljava veliko je pitanje jer postoji ograničenje u naknadi za obeštećenje od oko 500.000 evra - kaže Dušanka Subotić Homen. Foto: Princeza Jelisaveta Karađorđević sa majkom, kneginjom OlgomSve što je zarađivao knez Pavle je trošio na vredne umetničke slike koje su danas u Narodnom muzeju i u Belom dvoru. Ono što bi naslednici od očevine mogli da potražuju je Brdo kod Kranja. Iako su odbijeni od povraćaja imovine u Sloveniji, Jelisaveta i Aleksandar pokušaće da obnove postupak. - Četiri godine stajao je u sudu u Strazburu zahtev princeze Jelisavete i njenog brata Aleksandra za vraćanjem dvorca na Brdu kod Kranja u Sloveniji, da bi taj sud saopštio da se ne bavi ovakvim predmetima i potomke kneza Pavla ponovo uputio na slovenačke vlasti - kaže advokat. - Situacija se bitno menja sa rešenjem o rehabilitaciji kneza Pavla iz decembra 2011. To bi omogućilo ponavljanje postupka, o čemu će odlučivati nadležni državni organi u Sloveniji.
Pogledaj vesti o: Veliki Brat

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Princeza Jelisaveta traži imovinu

Izvor: B92, 08.Nov.2012, 13:36

Beograd -- Ćerka kneza Pavla Karađorđevića, princeza Jelisaveta, podnela je zahtev za vraćanje oduzete imovine, tj. za obeštećenje, uz prilaganje celokupne dokumentacije..."Očekujem da se konačno nešto vrati. Imam poverenja u novu vladu", rekla je princeza Jelisaveta novinarima ispred zgrade...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.