Izvor: Luftika.rs, 05.Feb.2022, 13:38

Dvorac Dunđerski od ponosa Vojvodine postaje sablasna ruševina

Pojedini dvorci Vojvodine dobili su nove namene i postali škole i muzeji, dok druge uništava vreme.
Dvorac Dunđerski u Kulpinu, dok čeka rešenje o restituciji u procesu koji je pokrenuo Nikola Tanurdžić, polako ali sigurno propada. Muzej Vojvodine koji upravlja imanjem ne dobija dovoljno sredstava za njegovo održavanje i samo ubrzana presuda o restituciji mogla bi da ga spase uništenja, što je slučaj i sa Dvorcem >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Fantast pored Bečeja koji je iz istih razloga zatvoren već 11 meseci.
Na fejsbuk stranici Baština bez zaštite građani  su uputili vrlo konstruktivne komentare, izneli potencijalna rešenja, ali i kritikovali nedopustivo loše stanje u kom se Dvorac Dunđerski danas nalazi:
– Propadanje svega znamenitog je cilj i nečiji plan, a znamo i čiji. Ono mu dođe kao opravdanje, Bogom dano, iza njega uvek postoji nečiji privatni interes, pa čak i ako je pod zaštitom države (koja ne funkcioniše).
Lako, očas posla se izmisli izmena ili dopuna postojećeg zakona, izglasa i to je to! Srbija je privatna prćija političara i sve oni zakonski očas pokriju i legla stvar – istakla je žena u sekciji za komentare a druga dodala:
– Ovakav sličan (samo malo veći) dvorac u Stuttgart-u je pretvoren u Prirodnjački muzej… Možda bi za početak donacije pomogle za restauraciju bar ova dva objekta – predložila je.
Komentar jednog građanina se posebno izdvaja, a sa njim se, u ovom kontekstu, nije teško poistovetiti:
– Čitav niz takozvanih kaštela u Vojvodini je propalo… prosto propast pokrajine = propast svega pa i zamkova u njoj. Prirodan proces – napisao je čovek čiji komentar možda može poslužiti i kao zaključak tragične sudbine koja je zadesila ove dragocene objekte.
Nažalost, mnoga od ovih zdanja nagriza zub vremena, a procesi restitucije, razni interesi, kapital pre svega, čini ih zatočenicima poput taoca – a veličanstvene građevine umesto da zablistaju kao kulturno i istorijsko narodno blago svakim danom sve više propadaju.
Izvor: Fejsbuk stranica Baština bez zaštite
7 dvoraca u Vojvodini koji će nestati ako ih ne spasimo sada

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.