Magazin Srbija Vojvodina

Dvorac Dunđerski od ponosa Vojvodine postaje sablasna ruševina

dvorac-dundjerski
Printscreen/Facebook/Baština bez zaštite

Pojedini dvorci Vojvodine dobili su nove namene i postali škole i muzeji, dok druge uništava vreme.

Dvorac Dunđerski u Kulpinu, dok čeka rešenje o restituciji u procesu koji je pokrenuo Nikola Tanurdžić, polako ali sigurno propada. Muzej Vojvodine koji upravlja imanjem ne dobija dovoljno sredstava za njegovo održavanje i samo ubrzana presuda o restituciji mogla bi da ga spase uništenja, što je slučaj i sa Dvorcem Fantast pored Bečeja koji je iz istih razloga zatvoren već 11 meseci.

Na fejsbuk stranici Baština bez zaštite građani  su uputili vrlo konstruktivne komentare, izneli potencijalna rešenja, ali i kritikovali nedopustivo loše stanje u kom se Dvorac Dunđerski danas nalazi:

– Propadanje svega znamenitog je cilj i nečiji plan, a znamo i čiji. Ono mu dođe kao opravdanje, Bogom dano, iza njega uvek postoji nečiji privatni interes, pa čak i ako je pod zaštitom države (koja ne funkcioniše).

Lako, očas posla se izmisli izmena ili dopuna postojećeg zakona, izglasa i to je to! Srbija je privatna prćija političara i sve oni zakonski očas pokriju i legla stvar – istakla je žena u sekciji za komentare a druga dodala:

– Ovakav sličan (samo malo veći) dvorac u Stuttgart-u je pretvoren u Prirodnjački muzej… Možda bi za početak donacije pomogle za restauraciju bar ova dva objekta – predložila je.

Komentar jednog građanina se posebno izdvaja, a sa njim se, u ovom kontekstu, nije teško poistovetiti:

– Čitav niz takozvanih kaštela u Vojvodini je propalo… prosto propast pokrajine = propast svega pa i zamkova u njoj. Prirodan proces – napisao je čovek čiji komentar možda može poslužiti i kao zaključak tragične sudbine koja je zadesila ove dragocene objekte.

Nažalost, mnoga od ovih zdanja nagriza zub vremena, a procesi restitucije, razni interesi, kapital pre svega, čini ih zatočenicima poput taoca – a veličanstvene građevine umesto da zablistaju kao kulturno i istorijsko narodno blago svakim danom sve više propadaju.

Izvor: Fejsbuk stranica Baština bez zaštite

7 dvoraca u Vojvodini koji će nestati ako ih ne spasimo sada

Čitajte Luftiku na Google vestima

346 Shares
346 Shares
Share via
Copy link