Đukić-Dejanović: Ne želimo zaštitu pred sudom

Izvor: S media, 04.Jul.2011, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić-Dejanović: Ne želimo zaštitu pred sudom

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović o evropskoj agendi, Kosovu, imunitetu za poslanike: Nema većine za izmenu Ustava. Zakon o restituciji stiže u avgustu.

Sigurno je da do kraja mandata nećemo ulaziti u promenu Ustava Srbije. Pred nama je najveći posao - usvajanje preostalih zakona iz evropske agende. Zato će ovo biti kratak ”raspust” za narodne poslanike, najkraći do sada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
To je u ponedeljak izjavila za ”Novosti” Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine Srbije, koja očekuje da Vlada ubrzano pošalje važne propise koji nam stoje na evropskom putu. I najavljuje da će ih parlament odmah usvajati.

- Srpski poslanici će ispuniti evropsku agendu i prvi na redu je zakon o javnoj svojini, koji će se uskoro naći pred najvišim zakonodavnim domom. Radićemo gotovo bez prestanka kako bismo na jesen dobili status kandidata i datum za početak pregovora sa EU. To je strateški cilj ove države i na nama je odgovornost da ga ispunimo - rekla nam je Đukić-Dejanovićeva.

Slavica Đukić-Dejanović ne isključuje mogućnost da će se tokom ”letnjeg” zasedanja ubaciti u dnevni red i još jedna rasprava o KiM, mada su u Skupštini nedavno imali konstruktivnu raspravu o KiM, kojoj je prisustvovao i glavni pregovarač Srbije Borislav Stefanović.

Predsednica Skupštine, međutim, ne deli stav opozicije da bi Skupština morala da ”overi” i dogovor koji je u subotu Stefanović postigao sa kosovskim pregovaračima. Deo parlamenta upravo zamera vlasti da dijalog vodi iza leđa Srbije, polažući račune samo Briselu.

- Te zamerke su potpuno neosnovane. Jedan od najvećih kvaliteta ovog dijaloga je to što je potpuno transparentan. Gospodin Stefanović dolazi u parlament, odgovara na sva pitanja poslanika i ne beži ni od jedne teme, ističe Đukić-Dejanović.

Na pitanje kada će i kako parlament da ograniči imunitet za narodne poslanike ona odgovara:

- Važno je reći da se nijedan poslanik do sada nije pozvao na imunitet na način da to bude smetnja radu sudova, tako da je pogrešna priča o nedodirljivosti. Formalno, pitanje imuniteta je regulisano u članu 103 Ustava Srbije. Parlament će u narednim danima formirati radnu grupu za pitanje imuniteta i ona će doneti zaključke da li je potrebno promeniti najviši državni akt da bi se ukinuo imunitet za prekršaje i krivična dela van parlamenta. Realnost je da se do kraja mandata ne može pribaviti dvotrećinska parlamentarna većina i organizovati referendum.

(Novosti)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đukić-Dejanović: Ne želimo zaštitu pred sudom

Izvor: Večernje novosti, 04.Jul.2011

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović o evropskoj agendi, Kosovu, imunitetu za poslanike: Nema većine za izmenu Ustava. Zakon o restituciji stiže u avgustu

Nastavak na Večernje novosti...

Zakon o restituciji stiže u avgustu

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jul.2011, 08:52

Zakon o restituciji bi trebalo tokom avgusta da pristigne u skupštinsku proceduru, a na početku jesenjeg zasedanja može biti usvojen, izjavila je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović..."Ukoliko dobijemo predlog zakona tokom letnjih meseci, imaćemo dovoljno vremena da otvorimo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Đukić-Dejanović: Zakon o restituciji u avgustu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2011

BEOGRAD -..Zakon o restituciji bi trebalo tokom avgusta da pristigne u skupštinsku proceduru, a na početku jesenjeg zasedanja može biti usvojen, izjavila je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović..."Ukoliko dobijemo predlog zakona tokom letnjih meseci, imaćemo dovoljno vremena da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.