Đukić-Dejanović: Ne želimo zaštitu pred sudom

P. VASILJEVIĆ

04. 07. 2011. u 20:58

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović o evropskoj agendi, Kosovu, imunitetu za poslanike: Nema većine za izmenu Ustava. Zakon o restituciji stiže u avgustu

SIGURNO je da do kraja mandata nećemo ulaziti u promenu Ustava Srbije. Pred nama je najveći posao - usvajanje preostalih zakona iz evropske agende. Zato će ovo biti kratak ”raspust” za narodne poslanike, najkraći do sada.

To je u ponedeljak izjavila za ”Novosti” Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine Srbije, koja očekuje da Vlada ubrzano pošalje važne propise koji nam stoje na evropskom putu. I najavljuje da će ih parlament odmah usvajati.

- Srpski poslanici će ispuniti evropsku agendu i prvi na redu je zakon o javnoj svojini, koji će se uskoro naći pred najvišim zakonodavnim domom. Radićemo gotovo bez prestanka kako bismo na jesen dobili status kandidata i datum za početak pregovora sa EU. To je strateški cilj ove države i na nama je odgovornost da ga ispunimo - rekla nam je Đukić-Dejanovićeva.

* Premijer Srbije priznaje da je zakon o restituciji možda najveći zalogaj koji nas čeka do kraja mandata. Kada taj propis očekujete na dnevnom redu?

- Na osnovu poslednjih informacija koje sa vama mogu da podelim, zakon o restituciji bi trebalo tokom avgusta da pristigne iz Nemanjine u skupštinsku proceduru.

* Hoće li Skupština, prema tom redu vožnju, stići da ga usvoji pre mišljenja Evropske komisije?

- Ukoliko dobijemo predlog zakona tokom letnjih meseci, imaćemo dovoljno vremena da otvorimo kvalitetnu javnu raspravu i da ga već na početku jesenjeg zasedanja usvojimo. To je kompleksan propis, koji iziskuje širok dijalog i ocenu celokupne stručne i političke javnosti.

* Može li se tokom ”letnjeg” zasedanja ubaciti u dnevni red i još jedna rasprava o KiM?

- Pošto nije redovno zasedanje, sve do prvog oktobra bi takvo okupljanje trebalo da traže ili Vlada ili 84 poslanika. Ne isključujem tu mogućnost, mada smo nedavno imali konstruktivnu raspravu o KiM, kojoj je prisustvovao i glavni pregovarač Srbije Borislav Stefanović.

* Ne delite, dakle, stav opozicije da bi Skupština morala da ”overi” i dogovor koji je u subotu Stefanović postigao sa kosovskim pregovaračima?

MERKAMO DA LI ĆEMO NA IZBORE ODJEDNOM
* Dok postoji navodna saglasnost u vlasti da se parlamentarni i lokalni izbori održe istovremeno u aprilu, potpredsednik SPS Žarko Obradović preferira razdvajanje. Za šta ste vi?
- Postoje dva aspekta tog pitanja. Ekonomski, puno je racionalnije da izbori budu istovremeni. Suštinski, realnije se odrazi volja na parlamentarnim i lokalnim izborima ako su oni odvojeni. Treba dobro odmeriti oba principa i možda naći neko kompromisno rešenje. Odluka još nije doneta.

- Rezultat ove runde pregovora je pozitivan i za nas potpuno očekivan. Dosadašnji dokumenti Vlade i parlamenta su pozivali upravo na dijalog Beograda i Prištine kako bi se pospešio bolji život svih građana na Kosovu i Metohiji - i Srba i Albanaca. Taj dijalog se i vodi i to pod jasnim okriljem EU.

* Deo parlamenta upravo zamera vlasti da dijalog vodi iza leđa Srbije, polažući račune samo Briselu?

- Te zamerke su potpuno neosnovane. Jedan od najvećih kvaliteta ovog dijaloga je to što je potpuno transparentan. Gospodin Stefanović dolazi u parlament, odgovara na sva pitanja poslanika i ne beži ni od jedne teme.

* Koji je ključni razlog što sporazum između Beograda i Prištine neće potvrditi vladajuća većina u parlamentu?

- Suština je u tome da ne postoji nikakav dokument koji treba da potpišu Beograd i Priština. Postoji usmena saglasnost i garancije Vlade da će se sporazumi sprovoditi u delo. Zadatak EU je da vrši ”monitoring” tog dijaloga i da nadgleda implementaciju. To nije međunarodni ili međudržavni ugovor, kako neko zlonamerno želi da predstavi. Očekujemo da se postignu i novi dogovori, koji će da poprave život naših sunarodnika.

* Kada će i kako parlament da ograniči imunitet za narodne poslanike, koje bije glas da su nedodirljivi?

- Važno je reći da se nijedan poslanik do sada nije pozvao na imunitet na način da to bude smetnja radu sudova, tako da je pogrešna priča o nedodirljivosti. Suština je da će i ubuduće imunitet važiti za izgovorenu reč i delovanje poslanika u Skupštini. A formalno, pitanje imuniteta je regulisano u članu 103 Ustava Srbije.

* Znači, da bi se ukinuo imunitet za prekršaje i krivična dela van parlamenta, potrebno je ipak promeniti najviši državni akt?

- Parlament će u narednim danima formirati radnu grupu za pitanje imuniteta i ona će doneti zaključke. Realnost je da se do kraja mandata ne može pribaviti dvotrećinska parlamentarna većina i organizovati referendum.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Vesperzijan1

04.07.2011. 23:30

Ма гледај ти када идеш у фризерај да не блокираш улицу !!!!!!

opet_ja

05.07.2011. 09:49

Slavice.. lik ste kojem se najmanje veruje..Mogli ste se bar potruditi..psihijatar ste...

JellenChe

05.07.2011. 09:58

Clanovi SPS-a su maheri u demagogiji. Da nije tako, ne bi toliko dugo ziveli na politickoj sceni. Ali isto tako, znamo da je vecina izrecenog neistina ili istina koja ce biti upotrebljavana tek na politickim neistomisljenicima. Zato..."malo" mi je tesko da poverujem kako su radi odricanju od imuniteta, pogotovo ako se uzme u obzir sta im je sve "na dusi", kako u devedesetim, tako i u novije vreme.

Jecika

05.07.2011. 10:58

Poslanicima treba ukinuti imunitet,ne treba zaboraviti da poslanik SRS ima cini mi se preko 13 prekrsajnih prijava,ocigledno se imunitet zloupotrebljava.

Kalimero

05.07.2011. 11:08

Usvajate evropske zakone a ne pridrzavate se zakona vi imate posebne,vase zahteve.

Paun Jevtic

05.07.2011. 11:09

Jos samo da mozemo da Vam verujemo i sve je super...Sve ovo dodje ko bajke za malu decu,a u praksi radite onako kako zelite.

cirkuli cirkulum

05.07.2011. 12:41

Izgleda da nemozese bez utemeljenog, da kocku теsемо okruglo a od okruglog kocku.

ćećo

05.07.2011. 12:46

Kaže Slavica radiće celog leta, pa ja joj kažem i treba da radite celog leta i cele godine i po ceo dan jer primate mojih 8 mesečnih plata u jednom mesecu, a ja radim 13 dana da bi imao jedan dan slobodan i radim cele godine sa samo 10 dana godišnjeg odmora kad mi da gazda i to ne 10 radnih dana nego kalendarskih dana. Bruka i sramota kolike plate imate a nema vas kad su rasprave ni 30 u sali.

Vesperzijan1

05.07.2011. 20:56

Ма све нека вам остане али не блокирај улицу када идеш у фризерајјјјјјјј !!!!!

m.j.z.

05.07.2011. 21:38

gospodo,ajte bez daljih odlaganja.mi cemo biti primorani da posle 70 godina strpljivog cekanja pocnemo zbiru nekretnina dodavati i iznose koji nastaju iz razloga vasih obecanja i odlaganja.ponasate se kao da smo mi hepo kockice,pa nas palite,a ni pampers nam niste omogucili da se zastitimo,a verujte,posle vasih neispunjenih obecanja iz svih i u svim oblastima zivota,pored muke koju izazivate kod gradjana i diarea je sve cesca.ajte ozbiljnije,radi se o malo vecim vrednostima,pa su i inplikacije