Večernji: Lažno čak 80 posto kosovskih vina koje uvozi Hrvatskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2022, 15:00

Večernji: Lažno čak 80 posto kosovskih vina koje uvozi Hrvatskoj

Analiza vina koju je sprovela poljoprivredna inspekcija u Hrvatskoj, pokazala je da je čak 80 odsto uzoraka ispitanih vina koja se uvoze s Kosova krivotvoreno - umesto grožđa sadrže šećer i vodu, piše Večernji list.

Kontrola kvaliteta vina i drugih kategorija proizvoda od vinove loze sa i bez zaštićenog geografskog porekla ili izvornosti iz Hrvatske, ostalih članica EU i trećih zemalja, koju je ove godine sprovela poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obuhvatila je četiri uzorka vina iz Hrvatske, jedno iz Italije, pet s Kosova, tri iz Severne Makedonije i jedno iz Bosne i Hercegovine, precizira se u tekstu.

"Tvrdnje koje naši vinari godinama ponavljaju konačno su potvrđene – od pet kosovskih vina čak četiri su bila lažna. I bosanskohercegovačko je bio lažno, kao i dva hrvatska", navodi Večernji.

Kada je o vinskim sortama reč, s kojima se najviše "mućkalo" u trećim zemljama –na testu su pali rajnski rizling, graševina i vranac, dodaj list.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Na tržištu pronađeno sedam lažnih vina u kojima su voda i šećer: Četiri sa Kosova, dva iz Hrvatske i jedno iz BiH

Izvor: Danas, 05.Okt.2022

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata u Hrvatskoj uradila je analizu vina, a rezultati su pokazali da među vinima na tržištu ima čak sedam falsifikata. Četiri lažna vina su sa Kosova, dva iz Hrvatske i jedno iz BiH.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.