U Bugarskoj istraga zbog malverzacija pri izdavanju pasoša Ukrajincima, Moldavcima i Makedoncima

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Okt.2018, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bugarskoj istraga zbog malverzacija pri izdavanju pasoša Ukrajincima, Moldavcima i Makedoncima

Bugarsko pravosuđe je danas saopštilo da istražuje veliku malverzacija državnih službenika koji su potvrde o bugarskom poreklu prodavali državljanima zemalja van EU, te su na osnovu toga dobijali državljanstvo i pasoše Bugarske, i slobodan boravak u Uniji, na šta inače ne bi imali pravo.

Mediji dodaju da su uz plaćanje 5.000 evra za lažnu potvrdu o svom bugarskom poreklu, tako do pasoša Bugarske dolazili uglavnom državljani Ukrajine, Moldavije i Makedonije, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << gde živi i bugarska nacionalna manjina.

Sumnja se da se u okviru tih malverzaciji nedeljno izdavalo 30 do 40 pasoša, a još se ne zna kada je to počelo.

Službenici su osumnjičeni za korupciju, zloupotrebu položaju i falsifikovanje dokumenata, navelo je tužilaštvo za organizovani kriminal.

Bugarski mediji su preneli da je među 20 privedenih i šef državne Službe za Bugare u inostranstvu, koja ima ključnu ulogu pri naturalizaciji stranih državljana.

Ta služba potvrde o bugarskom poreklu izdaje strancima koji dokažu da im je bar jedan od predaka bio Bugarin.

Bugarska godišnje u proseku obavi oko 10,000 naturalizacija, većinom po tom postupku, zasnovanom na nacionalnosti nekog od predaka podnosilaca zahteva.

Već dugo se vodi rasprava o kriterijumima za dokazivanje bugarskog porekla. Za to je nekada bilo dovoljno dati "časnu izjavu", ali od 1. maja 2017. godine Sofija traži dokumenta koja dokazuju bugarsko poreklo roditelja ili nekog od baba i deda podnosilaca zahteva za naturalizaciju.

Služba koja izdaje potvrde o bugarskom poreklu je bliska nacionalističkim partijama koje su sada u vladajućoj koaliciji konzervativnog premijera Bojka Borisova.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.