Izvor: RTS, 29.Jun.2022, 16:25

Spektakl za poslednje dane vlade, Bugarska proterala 70 ruskih diplomata

Bugarska je proterala 70 ruskih diplomata u poslednjem činu političke drame, koja je usledila posle pada vlade Kirila Petkova i serije teških međusobnih optužbi dojučerašnjih koalicionih partnera. "Očekujemo pun avion za Moskvu", rekao je Petkov. Partija BSP odmah nakon toga prekinula pregovore o sastavu nove vlade.
Pregovori o sastavu nove bugarske vlade prekinuti su nedugo pošto su počeli, jer je BSP Kornelije Ninove, u znak protesta zbog proterivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 70 ruskih diplomata, okončao učešće u konsultacijama.
"Odluka o proterivanju 70 ruskih diplomata bez presedana je u bugarskoj istoriji... Odluku je doneo Kiril Pekov", rekla je Ninova, čime su šanse da će Kiril Petkov nekako uspeti ponovo da sastavi vladu, svedene na minimum.
Vlada Kirila Petkova proterala je 70 ruskih diplomata, optužujući ih da su pod maskom diplomatije špijunirali i radili za strane obaveštajne službe.

Akcija Petkova protiv Rusije bila je, unekoliko, očekivana, jer je odlazeći premijer, odmah posle sednice na kojoj je zapečaćena sudbina vlade, optužio rusku ambasadorku u Sofiji Eleonoru Mitrofanovu za "orkestriranje njegove smene".
"Očekujemo da avion za Moskvu u subotu bude pun", rekao je Petkov.
Proterivanje diplomata usledilo je svega dva dana pošto je ruska ambasada u Sofiji pokrenula akciju prikupljanja sredstava za trupe u Ukrajini, tvrdeći da je takav potez posledica navodnih brojnih zahteva bugarskih državljana da finansijski pomognu akcije Moskve.
"Neprihvatljivo je pozivati državljane zemlje članice EU da podrže trupe koje učestvuju u nelegalnoj ruskoj agresiji i krše sankcije uvedene Ruskoj Federaciji", saopštilo je bugarsko ministarstvo spoljnih poslova.
Proterivanje ruskih diplomata, najverovatnije, poslednji je potez Kirila Petkova sa mesta premijera Bugarske, pošto je u poslednjih mesec dana ostao bez dva koaliciona partnera – ITN Slavija Trifonova, koji ga je optužio za izdaju, i proruskih socijalista Kornelije Ninove.
Šefica bugarskih socijalista je najavila da bi se BSP mogao vratiti za pregovarački sto kada stranka Kirila Petkova preloži novog kandidata za premijera, a on se lično suoči sa odgovornšću za dosadašnje poteze.
Stranka Kirila Petkova i socijalisti su, poslednjih meseci, u nekoliko navrata bili na ivici ozbiljnog razlaza, jer je Ninova žestoko protestovala zbog odluka vlade da šalje naoružanje u Ukrajinu, bez odgovarajuće odluke parlamenta.
Istovremeno sa unutrašnjopolitičkom krizom, Petkov je optuživao Rusiju za seriju akcija usmerenih protiv bugarskih interesa, uključujući navodno miniranje pregovora sa Severnom Makedonijom.
U nekoliko navrata, Bugarska je proterivala ruske diplomate, dok su tajne službe uhapsile niz osoba osumnjičenih da su radile za obaveštajne službe koje su pod patronatom Moskve.
Geneza političke krize u Bugarskoj Kriza u Bugarskoj počela je pre nekoliko sedmica kad je iz vladajuće koalicije istupila partija ITN Slavija Trifonova, koji je Petkova optužio da vodi zemlju u bankrot, te da se sa zapadnim diplomatama tajno dogovorio da Bugarska skine veto sa početka pregovora Severne Makedonije i Evropske unije.

Stranka ITN je, do napuštanja koalicije, imala 25 poslanika u parlamentu, ali je taj broj u međuvremenu smanjen pošto je Trifonova, iz različitih razloga, napustilo nekoliko poslanika.
Jedan od prebeglih poslanika, Nikolaj Radulov, optužio je šefa poslaničke grupe ITN-a, scenaristu Toška Jordanova, da mu je pretio "čupanjem noktiju". Naveo je i da je jedna od poslanica te stranke u poslednji čas odustala od odlaska iz ITN-a, pravdajući se glavoboljom.
Iako pitanje početka pregovora Skoplja i EU predstavlja okidač političke krize u Bugarskoj, tamošnji analitičari smatraju da problem, u stvari, predstavljaju reforme koje je pokrenula vlada Kirila Petkova, čime su u velikoj meri ugrožene pozicije nekoliko uticajnih stranaka.
Prva žrtva loma na bugarskoj političkoj sceni bio je predsednik skupštine Nikola Minčev, za čiji je opoziv glasalo 125 od ukupno 240 poslanika, što praktično znači da su koalicionoj vladi, nedavno oslabljenoj odlaskom stranke ITN, ostala samo četiri dana da ubedi pet poslanika da promene stranu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.