Izvor: RTS, 12.Dec.2022, 19:42

Skupština Crne Gore drugi put usvojila izmene Zakona o predsedniku, suzavac na protestu ispred parlamenta

Skupština Crne Gore usvojila je po drugi put izmene i dopune Zakona o predsedniku. Za usvajanje tog akta, glasao je 41 poslanik. Zakon je prethodni put usvojen 2. novembra, a predsednik Crne Gore Milo Đukanović zakon je vratio na ponovno odlučivanje Skupštini. Ispred zgrade parlamenta protest građana koji se protive izmenama zakona. Učesnici protesta probili su zaštitnu ogradu, nakon čega je policija bacila suzavac.
Za usvajanje izmena Zakona o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsedniku glasao je 41 poslanik, dok poslanici DPS-a, SDP-a i SD-a nisu prisustvovali glasanju.

Šef kluba poslanika DF-a Slaven Radunović predložio je da se donese odluka, zbog hitnosti, da zakon bude objavljen u Službenom listu najkasnije dan nakon isteka roka do kada je predsednik države dužan da ga potpiše, prenosi RTCG.
Za sprovođenje ove odluke je ovlašćena predsednica parlamenta Danijela Đurović. Za razloge hitnosti i dostavljanje Službenom listu, glasala je većina od 41 poslanika.
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je 7. novembra Skupštini Zakon o predsedniku na ponovno odlučivanje, ocenjujući da bi takav akt izazvao konfuziju ustavnih nadležnosti najvažnijih državnih organa, uništio princip podele vlasti i urušio državnopravni poredak.
Izmene Zakona o predsedniku usvojila je skupštinska većina prvi put 2. novembra.
Da bi zakon stupio na snagu, neophodno je nakon usvajanja u Skupštini da ga proglasi predsednik države svojim potpisom.
Izmene Zakona su predviđale da parlamentarna većina preuzme nadležnosti predsednika Crne Gore u oblasti predlaganja mandatara za sastav nove vlade.
Protest ispred parlamenta u Podgorici, policija bacila suzavac Ispred Skupštine Crne Gore okupili su se građani koji se protive promenama Zakona o predsedniku. Učesnici protesta probili su zaštitnu ogradu, nakon čega je policija bacila suzavac, javlja RTCG.

Okupljeni tvrde da je cilj izmena zakona urušavanje ustavnog poretka i poručili su da to neće dozvoliti.
Izglasavanje zakona okupljeni su ispratili zvižducima, a nakon toga su ka zgradi parlamenta, koju obezbeđuju jake policijske snage, poletele kamenice i flaše, javlja RTCG.
Kamenicom je razbijeno staklo na ulaznim vratima Skupštine.
Iz policije je saopšteno da po raspoloživim informacijama u protestima niko od građana, ni policijskih službenika nije zadobio teške telesne povrede.
Policija navodi da su osobe sa fantomkama i kapuljačama na policijske službenike bacale kamenice, flaše, pirotehnička i eksplozivna sredstava, kao i da su koristile ručni sprej – suzavac. Kažu da je tom prilikom pogođeno više policijskih službenika kao i zgrada Skupštine.
Policija navodi da su upotrebili najblaže sredstvo prinude – ručni sprej sa nadražujućim dejstvom, kako bi odbili aktivan napad. 
Pogledaj vesti o: Milo Đukanović

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

MILO SE HVATA ZA SVAKU SLAMKU! Opšti haos u Crnoj Gori - zbog ovoga vratio zakon predsednici Skupštine

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Dec.2022, 17:26

Predsednik Crne Gore Mio Đukanović vratio je predsednici Skupštine Danijeli Đurović izmene Zakona o predsedniku, zatraživši u dopisu da se otkloni greška u nazivu...To je saopštio savetnik predsednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić, dodajući da je Đukanović...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.