Siriza pokreće pregovore o vladajućoj koaliciji

Izvor: RTS, 26.Jan.2015, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siriza pokreće pregovore o vladajućoj koaliciji

Levičarska partija Siriza, koja je pobedila na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj, sprema se za pregovore o koaliciji nakon izbornog uspeha koji je postigla na osnovu obećanja da će izmeniti sporazum sa međunarodnom kreditorskom trojkom o finansijskoj pomoći svojoj zemlji.
Siriza, koju predvodi Aleksis Cipras, zamalo je osvojila većinu u parlamentu, nakon što je na izborima pobedila konzervativnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koaliciju Antonisa Samarasa, ubedljivije no što su bila predviđanja.

Na osnovu 99,9 odsto prebrojanih glasova onih koji su glasali, Siriza je osvojila 149 poslaničkih mesta u parlamentu koji ima 300 mesta, a to je postigla sa 36,3 odsto podrške onih koji su glasali.
Konzervativci su osvojili 27,8 odsto glasova, a na trećem mestu je ekstremno desna stranka Zlatna zora sa 6,28 odsto.
Cipras će se ovog jutra sastati sa liderom desničarske partije Nezavisnih Grka, koja je Sirizi saveznik u borbi protiv sporazuma sa kreditorskom trojkom, uslovljenog izuzetno strogim merama štednje.
Partija Nezavisnih Grka već je izrazila nameru da se pridruži koaliciji.

Siriza je, osvojivši 36 odsto glasova, nadmašila za skoro devet odsto do sada vladajuće konzervativce, objavilo je na svom sajtu Ministarstvo unutrašnjih poslova Grčke, koje je zaduženo za sprovođenje izbora i prebrojavanje glasova.
Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je lideru Siriza na odlučnoj pobedi na parlamentarnim izborima, ističući da je Rusija spremna da sarađuje sa novom vladom.
Putin je uveren da će Rusija i Grčka nastaviti da razvijaju tradicionalno konstruktivnu saradnju u svim oblastima i da će nastaviti zajednički da rade na rešavanju tekućih evropskih i svetskih problema, saopšteno je iz Kremlja, prenosi AFP.
Predsednik Pokreta socijalista i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin čestitao je Ciprasu pobedu na izborima.
Kako se navodi u saopštenju Pokreta socijalista, Vulin je u telefonskom razgovoru čestitao predsedniku Ciprasu na pobedi i izrazio nadu da će se saradnja Pokreta socijalista i Sirize nastaviti i ojačati, kao i da će "pobeda osvedočenog prijatelja Srbije Aleksisa Ciprasa doprineti još srdačnijim odnosima Grčke i Srbije".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Siriza formira vladu sa desničarima

Izvor: RTS, 26.Jan.2015

Levičarska partija Siriza dogovorila je formiranje nove vlade Grčke sa deničarskom partijom Nezavisnih Grka, javlja Bi-Bi-Si. . Lider grčke levičarske stranke Siriza Aleksis Cipras danas će u 16 sati po lokalnom, odnosno...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.