Izvor: RTS, 16.Jul.2020, 06:46

Severna Makedonija: SDSM proglasio pobedu, izlaznost 50,86 odsto

Vladajući Socijaldemokratski savez u Severnoj Makedoniji proglasio je pobedu na parlamentarnim izborima. Prema podacima Državne izborne komisije, posle obrađenih 93,94 odsto biračkih mesta, SDSM vodi sa 36,13 odsto glasova, dok je VMRO-DPMNE osvojio 34,65 odsto glasova.
U albanskom bloku stranaka DUI je osvojila 11,57 odsto, a Alijansa za Albance 8,79 odsto glasova. Izlaznost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na ovim izborima je iznosila 50,86 odsto, a zbog pandemije glasalo se tri dana.

Prema tim podacima, Levica je osvojila 3,96 odsto, DPA 1,48, Integra 1,33 odsto, dok su sve ostale stranke i koalicije imale ispod 0,4 odsto glasova.
Lider SDSM-a Zoran Zaev rekao je na konferenciji za novinare da su građani izašli i glasali za jedinstvo i solidarnost, za red i pravdu, za bolje danas i bolje sutra.
"Imali smo izbore koji odgovaraju državi članici NATO-a, mirne, dostojanstvene, slobodne i moderne. Hvala svima", rekao je Zaev.
Dodao je da su građani pobednici i da danas budućnost pobeđuje.  
Funkcioner VMRO-DPMNE Vlatko Đorčev izjavio je, međutim, da je VMRO-DPMNE pobednik na ovim izborima.
"Kada se SDSM-u oduzmu glasovi albanskog koalicionog partnera BESA, jasno je da je VMRO-DPMNE pobednik", rekao je Đorčev i podsetio da je princip da vladajuću koaliciju sastave pobedničke partije u makedonskom i albanskom bloku.
Lider albanske DUI Ali Ahmeti proglasio je pobedu u albanskom bloku na ovim izborima, navodeći da su dobili 100.000 glasova, a njihov kandidat za premijera Naser Ziberi izjavio da je "pobedio koncept za Albanca premijera".
S druge strane, opoziciona albanska stranka Alijansa za Albance, predvođena Zijadinom Selom, saopštila je da su oni pobednici u albanskom bloku, ali da prepuštaju stranci DUI da slavi, iako će, kako su naveli, oni biti deo nove vladajuće koalicije u toj zemlji.
Izbori u Severnoj Makedoniji prvobitno je trebalo da budu održani 12. aprila, ali su zbog pandemije koronavirusa odloženi za 15. jul.
Inače, Državna izborna komisija je imala probleme sa objavljivanjem prvih rezultata, a mediji prenose da je njihov sajt bio meta hakerskog napada.   

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Severna Makedonija: SDSM proglasio pobedu, izlaznost 50,86 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2020

Vladajući Socijaldemokratski savez u Severnoj Makedoniji proglasio je sinoć pobedu na parlamentarnim izborima, iako, prema još nepotpunim podacima, prednost u odnosu na opozicioni VMRO-DPMNE iznosi samo oko jedan odsto. Prema podacima Državne izborne komisije, posle obrađenih oko 80 posto biračkih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Neizvestan pobednik na izborima u Severnoj Makedoniji

Izvor: Vostok.rs, 16.Jul.2020

Vladajući Socijaldemokratski savez u Severnoj Makedoniji proglasio je sinoć pobedu na parlamentarnim izborima, iako, prema još nepotpunim podacima, prednost u odnosu na opozicioni VMRO-DPMNE iznosi samo oko jedan odsto.. Prema podacima Državne izborne komisije, posle obrađenih oko 80 posto...

Nastavak na Vostok.rs...

Postizborno slavlje SDSM-a u Severnoj Makedoniji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Jul.2020

Lider SDSM-a Zoran Zaev izjavio je u četvrtak rano ujutru (16. jul) da je njegova koalicija na izborima osvojila najmanje tri poslanika više od opozicionog VMRO-DPMNE, ali da bi se ta razlika nakon konačnog brojanja glasova mogla povećati na četiri ili pet.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.