Neizvestan pobednik na izborima u Severnoj Makedoniji

Izvor: Vostok.rs, 16.Jul.2020, 09:09

Neizvestan pobednik na izborima u Severnoj Makedoniji

Vladajući Socijaldemokratski savez u Severnoj Makedoniji proglasio je sinoć pobedu na parlamentarnim izborima, iako, prema još nepotpunim podacima, prednost u odnosu na opozicioni VMRO-DPMNE iznosi samo oko jedan odsto.
Prema podacima Državne izborne komisije, posle obrađenih oko 80 posto biračkih mesta, SDSM vodi sa 36,94 odsto glasova, dok je VMRO-DPMNE osvojio 35,96 odsto glasova. U albanskom bloku stranaka DUI je osvojila 10,19 odsto, a Alijansa za Albance 7,97 odsto glasova. Izlaznost na ovim izborima je iznosila 50,86 odsto, odnosno 922.678 upisanih birača Generalni sekretar vladajućeg SDSM Ljupko Nikolovski čestitao je makedonskim građanima pobedu na ovim izborima i rekao da njihova koalicija vodi sa dva mandata više u makedonskom Sobranju. Funkcioner VMRO-DPMNE Vlatko Gjorčev izjavio je, međutim, da je VMRO-DPMNE pobednik na ovim izborima. "Kada se SDSM oduzmu glasovi albanskog koalicionog partnera BESA, jasno je da je VMRO-DPMNE pobednik", rekao je Gjorčev i podsetio da je princip da vladajuću koaliciju sastave pobedničke partije u makedonskom i albanskom bloku. Lider albanske DUI Ali Ahmeti proglasio je pobedu u albanskom bloku na ovim izborima, navodeći da su dobili 100.000 glasova, a njihov kandidat za premijera Naser Ziberi izjavio da je "pobedio koncept za Albanca premijera".  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Sobranje ulazi šest stranaka

Izvor: B92, 16.Jul.2020

Skoplje -- Vladajući Socijaldemokratski savez osvojio je 46 poslaničkih mesta, dok je opozicioni VMRO-DPMNE dobio 44 mesta u makedonskom Sobranju...To su pokazali preliminarni rezultati Državne izborne komisije u Severnoj Makedoniji, nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora...Na 10. parlamentarnim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.