Senat RS: Referendum nije potreban

Izvor: S media, 27.Maj.2011, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senat RS: Referendum nije potreban

Senat Republike Srpske zaljučio je da posle dogovora predsednika RS Milorada Dodika i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton o reformi pravosudju u BiH nije potrebno održavanje referenduma o državnom Sudu i Tužilaštvu.

Senat RS je Miloradu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Dodiku predložio da RS "za sada" odustane od referenduma, jer je potrebno sačekati rezultate dijaloga BiH i EU o reformi pravosudja.

"Ako rezultati strukturalnog dijaloga budu povoljni, onda nema potrebe za sprovodjenje referenduma", rekao je novinarima senator Miroslav Mikeš posle sednice Senata.

Dodik: Srbija ispunila međunarodnu dejtonsku obavezu

Dodik: Dolazak Ketrin Ešton strateška pobeda RS

Rusija: "RS ima pravo na referendum"

On je još kazao da je Senat predložio da parlament RS konstatuje da je stanje u pravosudju BiH neodrživo, kao i da je referendum principijelno pravo kao najviši oblik izražavanja gradjana.

Senator Aleksa Buha rekao je da zaključcima Senata referendum kao najviša demokratska institucija nije doveden u pitanje, ali da je potrebno sačekati rezultate najavljenih strukturalnih razgovora o reformi pravosudja u BiH.

Prema njegovim rečima, referendum u RS će biti održan, ako rezultati reforme pravosudja ne budu onakvi kakve je obećala Ketrin Ešton.

Narodna skupština RS 31. maja trebalo bi da povuče odluku o održavanju referenduma o nametnutim odlukama visokog predstavnika, a posebno o zakonu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.