Prvi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj: Bez pobednika u velikim gradovima

Izvor: VOA, 16.Maj.2021, 20:28

Prvi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj: Bez pobednika u velikim gradovima

U Hrvatskoj je održan prvi krug lokalnih izbora. U 19 sati, po tamošnjem vremenu, zatvoreno je 6.572 biračkih mesta. Prema izlaznim anketama, u četiri velika grada – Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu niko nije izabran za gradonačelnika sa osvojenih 50 odsto glasova u prvom krugu, izvestio je Radio Slobodna Evropa. Prema izlaznim anketama, najviše glasova u hrvatskoj prestonici Zagrebu 48,61 odsto, osvojio je Tomislav Tomašević kandidat zeleno-leve koalicije “Možemo”. Njegova stranka osvojila je najviše glasova za Gradsku skupštinu grada Zagreba - i to 45,96 procenata. Druga je po broju glasova kandidatkinja stranke preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića - Jelena Pavičić-Vukičević sa 11,49 odsto. U Rijeci kandidat SDP-a Marko Filipović vodi sa 30% glasova, a sa njim u drugi krug ulazi nezavisni Davor Štimac, dok su socijaldemokrati sa gotovo 30 posto najjača stranka u riječkom Gradskom vijeću. U Splitu vodi kandidat liberalne stranke Centar Ivica Puljak s 27,41 odsto glasova, a sa njim mu drugi krug ide kandidat HDZ-a Vice Mihanović koji je dobio 23,41 procenata glasova. U Osijeku vodi kandidat HDZ-a Ivan Radić sa 41,45% glasova a s njim u drugi krug ide kandidat desnih stranaka Domovinski pokret i Most Berislav Mlinarević koji je dobio 16,25 posto potpore u prvom krugu lokalnih izbora. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), izlaznost je do 16.30 bila 35,54 posto upisanih birača, nešto viša nego na lokalnim izborima 2017. godine, a nema ozbiljnijih primjedbi na izborni proces. Tri miliona i 660 hiljada birača glasalo je za predstavničku i izvršnu vlast u 425 opšina, 127 gradova i 20 županija. Birali su se članovi opštinskih i gradskih veća, većnici županijskih skupština, Gradske skupštine Grada Zagreba, opšinski načelnici, gradonačelnici i župani. Takođe, biralo se sedamdesetak njihovih zamenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina. Drugi krug glasanja biće održan 30. maja u kom će učestvovati po dvoje kandidata sa najvećim brojem glasova osvojenih u prvom krugu.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Najvažnije odluke lokalnih izbora u Hrvatskoj ostavljene za drugi krug

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Maj.2021, 11:06

Bez ozbiljnijih primjedbi, sa izlaznošću nešto većom nego pred četiri godine, i bez nekih prevelikih iznenađenja, tako je protekao prvi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj u nedjelju 16. svibnja. U nedjelju 16. svibnja, su izabrana sva predstavnička tijela, a gradonačelnici, župani i načelnici...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.